Gemeente Den Helder

06-10-2005
Den Helder wijkgericht
Stad Binnen de Linie

Tweede optuindag in Tuindorp-Oost
Zaterdag 15 oktober staat in het teken van een leefbaar Tuindorp. In navolging van de succesvolle eerste optuindag komt er nu zon dag in de Tuinstraat, Bloemstraat, Florastraat, Anemonenstraat en Anjelierstraat. We gaan samen de handen uit de mouwen steken om het vuil, groenafval en onkruid uit voortuinen en stegen te verwijderen! Ter voorbereiding hiervan is er een bijeenkomst voor de buurtbewoners op donderdagavond 6 oktober in het pandje bij buurthuis Elto aan de Crocusstraat. Aanvang: half acht. Tijdens deze avond bespreken we de organisatie van de dag, worden taken verdeeld en ideeën uitgewisseld voor het werken aan een leefbare buurt. Naast vertegenwoordigers van de gemeente zijn vertegenwoordigers aanwezig van de wijkcommissie, Triton en van de Stichting Tuindorp- en Geleerdenbuurtbelangen.

Café AndersNa een korte zomerstop bent u iedere eerste zaterdag van de maand weer van harte welkom in hotel-restaurant De Wienerhof bij het station, waar vanaf 20.00 uur de deuren van Café Anders open gaan. Het café is er voor mensen met weinig sociale contacten, mensen met een psychiatrische aandoening of mensen uit de gehandicaptenzorg. Natuurlijk zijn ook andere belangstellenden van harte welkom, ook uit de andere wijken!
Café Anders staat in het teken van de ontmoeting, maar er kan ook informatie worden uitgewisseld. Tevens biedt het café mensen de mogelijkheid hun creativiteit te tonen. Zo kunt u op zaterdag 5 november uw acteertalenten tonen bij een instaptheater. Op 10 december wordt u een verrassingsoptreden aangeboden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CBB De Hoofdzaak, telefoon (0223) 617415, of de afdeling preventie van de GGZ: (0224) 211311

Natuurspeelveld Dorusdijkie geopend
De initiatiefneemsters van het Dorusdijkie, Petra de Boer en Irene de Jong, hebben een flinke pluim verdiend. Zij hebben zich namelijk enorm ingespannen om een leeg stuk grasveld aan de Theodorus Rijkerstraat zodanig in te richten dat kinderen op een creatieve manier met natuurlijke speelelementen buiten kunnen spelen. Actieve bewoners, Regis Knoope van de Stichting Kind en natuur, het wijkteam van de afdeling Stadsbeheer, de Visserij Cooperatie(CIV), de Vogelwerkgroep en de firma Spaansen hebben de initiatiefnemers aan alle kanten gesteund.
Wethouder Eljo Vos-Brandjes opende vrijdag 23 september dit nieuwe natuurspeelveld. Dat deed ze samen met de winnaar(s) van de namenontwerpwedstrijd. De buurtbewoners waren in grote getale op komen dagen. Dit initiatief laat zien dat met de inzet van enthousiaste bewoners en ondernemers veel te bereiken valt.

Buurtveiligheidsaanpak Visbuurt
Op 19 september kwam de klankbordgroep van Belangenvereniging Visbuurt, straatambassadeurs, gemeente, politie en brandweer bij elkaar om de voorlopige uitkomsten te bespreken van de leefbaarheidsenquête. Er zijn 160 ingevulde formulieren teruggekomen. Een fantastische score, wat getuigt van een grote betrokkenheid van burgers bij dit onderwerp. Op dit moment vinden nog verdere gesprekken plaats met twee schoolhoofden, een groep leerlingen en de ouders van die leerlingen. Ook de gegevens van de politie worden op dit moment verwerkt. Daarna kan een eerste wijkanalyse worden gemaakt.

Nieuw Den Helder

Bloembollen planten
In navolging van leuke ervaringen in De Schooten gaan de kinderen van de Tweemaster Tuselant op maandagmiddag 17 oktober bloembollen planten op de grasstroken langs de Meidoornstraat. Zij worden daarin bijgestaan door de gemeente en de wijkcommissie. Leuk en leerzaam voor de kinderen, en in februari fraai voor de wijk!

De Schooten

Bewonersenquête
Wijkvereniging Samen Sterker gaat een enquête houden onder bewoners van De Schooten. Zij wil op deze wijze inzicht krijgen in wat er in de wijk leeft en wat voor wensen er zijn voor de komende jaren. Tevens wil zij hiermee de band met haar vijfhonderd leden versterken en contacten leggen met de vele niet-leden in de wijk. Via het wijkplatform heeft Samen Sterker contact met de gemeente en andere instellingen om enquête-ideeën te bundelen. Indien u meer wilt weten of uw bijdrage aan het opzetten van de enquête wilt leveren, kunt u contact opnemen met de voorzitter van Samen Sterker, Nico van Lacum. Telefoon (0223) 631448. Email: n.vanlacum@quicknet.nl.

Bloembollen planten
Het begint een beetje een traditie te worden in de wijk: bloembollen planten met schoolkinderen. Ook dit najaar organiseren wijkcommissies, gemeente en de scholen Schooterduijn, De Dijk en De Vlieberg er weer een leuke ochtend omheen. Op dinsdagochtend 18 oktober gaan we aan het werk, ditmaal bij NS-station Den Helder-zuid. U bent van harte welkom om te kijken en te helpen, en natuurlijk om in februari te genieten van het fraaie resultaat!

Jaarvergadering wijkcommissies 5 en 6
Donderdagavond 13 oktober houden de wijkcommissies 5 en 6 hun openbare jaarvergadering in de Vredeskerk aan de Torplaan. De wijkcommissies zijn weliswaar huurdersorganisaties van de Woningstichting, maar op deze avond komt veel meer aan bod dan alleen huurderszaken. Daarom is iedereen in de wijk (en daarbuiten) van harte welkom. Ook zijn er mensen aanwezig namens gemeente, politie en bewonersvereniging Samen Sterker. Een vertegenwoordiger van de Woningstichting praat u bij over de stand van zaken in uw wijk en er komt iemand uitleggen wat Wonen-Plus voor u kan betekenen. Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en opmerkingen. De voorzitter van deze avond is de heer B. Tuin van wijkcommissie 6. De vergadering begint om 20.00 uur. De koffie staat klaar!

AlzheimercaféIedere eerste maandag van de maand is er vanaf 19.15 uur een Alzheimercafé in het restaurant van zorgcentrum De Golfstroom. Allerlei onderwerpen op het gebied van dementie worden hier besproken. De avonden zijn bedoeld voor dementerenden familieleden en hulpverleners. Voor meer informatie kunt u bellen met mevrouw Van Ockenburg van De Golfstroom. Telefoon: 540800.

Julianadorp

JOP
Voor de jeugd van Julianadorp is de JOP (jongerenontmoetingsplaats) aan de Zuiderhaaks bij de Slenk verder ingericht met betonnen zitelementen (zie foto). Hiermee is de gebruikswaarde weer een stukje vergroot.

Oproep wijkplatform Julianadorp
Sinds juni 2005 is in het kader van het wijkgericht werken ook in Julianadorp een wijkplatform opgericht. Deelnemers hieraan zijn bewonersorganisaties, huurdersorganisaties, woningcorporaties, ondernemersorganisaties, onderwijs, sport, politie, welzijnsinstellingen enzovoorts. De taken van het wijkplatform zijn:
- het bieden van een plek waar signalen over (on)wenselijke ontwikkelingen kunnen worden besproken en waar afspraken over acties worden gemaakt;

- het geven van gevraagde en ongevraagde adviezen naar gemeente en andere organisaties;

- het onderling uitwisselen van informatie en het afstemmen van ideeën en activiteiten.

Voor dit wijkplatform Julianadorp zijn wij op zoek naar een SECRETARIS (M/V).

Taken van deze secretaris zijn:

- deelname aan de voorbereiding van bijeenkomsten;
- verzorgen van de uitnodiging en de verslaglegging van bijeenkomsten.

Het betreft een onbezoldigde functie. Gemaakte onkosten worden uiteraard vergoed. Kandidaten kunnen terecht bij voorzitter Jos Alberink, Wierbalg 2321, telefoon (0223) 632914, of bij wijkmanager Cees Pieterse, telefoon (0223) 678855. Email: cpieterse@denhelder.nl

Dorpsmanifestatie structuurvisie Julianadorp
Julianadorpers, laat je stem horen en kom zaterdag 15 oktober naar de dorpsmanifestatie over de structuurvisie van Julianadorp. Net voor de zomervakantie heeft u een nieuwsbrief in de brievenbus gekregen over dit onderwerp. Nu nodigen wij u uit om uw mening te geven over de toekomst van Julianadorp. Dat kan op 15 oktober door het invullen van een enquête. Kom dus naar de manifestatietent op het parkeerterrein van JVC/JHC. Zie voor meer uitgebreide informatie en het programma elders op de stadsnieuwspagina.

Agenda

6 oktober, 19.30 uur: bewonersavond Optuindag Tuindorp-Oost, t Pandje bij buurthuis Elto
15 oktober, 13.00 17.00 uur: Dorpsmanifestatie Julianadorp op parkeerterrein JVC/JHC
8 november, 17.30 uur: Wijkplatform Binnen de Linie 15 november, 14.00 uur: Wijkplatform De Schooten, kantoor Samen Sterker, Heiligharn 242
16 november, 20.00 uur: Wijkplatform Julianadorp, gebouw t Zwanennest
1 december, 9.30 uur: Leefbaarheidspanel voor bewoners in Nieuw Den Helder,
Projectwinkel, Marsdiepplein