Gemeente Almere

Natuurbelevingscentrum Oostvaardersplassen

Op zaterdag 15 oktober organiseert de gemeente Almere in samenwerking met Staatsbosbeheer een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van een kleinschalig Natuurbelevingcentrum en het omliggende gebied aan de rand van de Oostvaardersplassen.

Het eerste uur van de bijeenkomst presenteren de gemeente en Staatsbosbeheer de plannen. Daarna vindt er een excursie plaats langs de rand van de Oostvaardersplassen, deels wandelend en deels per bolderkar. Het programma begint om 9.00 uur in een bedrijfsruimte van Kwekerij 't Nieuwe Land, E. Heimansweg 12 in Almere Buiten (Buitenvaart) en is rond 13.00 afgelopen.

Versterken relatie stad - natuur
De ontwikkeling van het Natuurbelevingcentrum is één van de laatste stappen in de versterking van de relatie stad - natuur in het groengebied tussen Almere Buiten en de Oostvaardersplassen. Het centrum zal vooral voor natuur- en milieudoeleinden (scholen, speciale groepen) worden gebruikt. Daarnaast kunnen recreanten het centrum gebruiken als een soort kijkhut om met enig comfort te kunnen genieten van het uitzicht van de Oostvaardersplassen. Verwacht wordt dat jaarlijks circa 50.000 bezoekers (scholen, groepen en recreanten) gebruik zullen maken van deze faciliteit. De ontwikkeling van het centrum wordt gecombineerd met de realisatie van een aantrekkelijk verbindingsgebied tussen het reeds heringerichte Fluitbos en het Kotterbos. Er worden nieuwe wandelroutes aangelegd en bijzondere uitkijkplekken. Natuurontwikkeling en de ontsluiting vanaf de buitenring worden hierbij niet vergeten.