Gemeente Asten


13-10-2005
Hoe buurtwinkelketen Notten de regio veroverde

In de openbare bibliotheek Asten is vanaf zaterdag 15 oktober tot en met zaterdag 5 november een tentoonstelling te bekijken over de voormalige buurtwinkelketen Wed. A.A. Notten. De tentoonstelling in de vorm van een digitale presentatie is een van de initiatieven van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) in het kader van de Landelijke Archievendag.

Buurtwinkel wed. A.A. Notten was ooit een begrip in de regio. Notten Voor goede waar moet men bij Notten zijn" begon zijn handel in 1877, en waaierde vanuit Woensel uit over heel de regio. Op het hoogtepunt in 1936 telde de buurtwinkelketen wed. A.A. Notten 24 filialen, waarvan er ook een in Asten te vinden was: In Asten was de winkel beter bekend onder de naam Gielissen en was te vinden in de toenmalige Tramstraat. De winkel verkocht voornamelijk "koloniale waren" zoals koffie, thee, specerijen maar ook zuidvruchten en andere grutterswaar. Met bonnen kon de huisvrouw er sparen voor allerhande cadeauartikelen zoals lampetkannen, peperkoek en zelfs voor dagtochtjes. In 1957 sloot de laatste Notten buurtwinkel voorgoed de deuren. De presentatie in de bibliotheek Asten is uiteraard toegespitst op het Astense 'Gielissen'-filiaal, en is gratis te bekijken tijdens de normale openingstijden van de bibliotheek.

Zaterdag 29 oktober: Landelijke Archievendag
Op zaterdag 29 oktober houden medewerkers van het Historisch Informatiecentrum Helmond (onderdeel van het RHCe) Hans van de Laarschot en Egbert Wijnen in bibliotheek Asten 'historisch spreekuur'. Bezoekers kunnen dan bij hen terecht voor vragen over de buurtwinkel Gielissen en alle andere vragen op het gebied van lokale geschiedenis en genealogisch onderzoek. Ook als mensen thuis oude foto's, plakboeken, brieven of andersoortig archiefmateriaal hebben waar ze een vraag of advies over willen hebben kunnen ze op dit spreekuur terecht.

29 oktober- 4 november: Week van de Geschiedenis Tijdens de week van de geschiedenis kan dagelijks van dinsdag tot en met vrijdag in het RHCe kennis gemaakt worden met de workshops oud schrift (paleografie), stamboomonderzoek, onderzoek in kadastrale archieven (vooral van belang voor degenen die zich bezig houden met onderzoek naar de eigen woonomgeving) en een kennismaking met historisch onderzoek (Hoe begin je, welke archiefbronnen zijn er voorhanden) Als voorbeeld wordt het onderzoek ten behoeve van de presentatie van buurtwinkelketen wed. A.A. Notten gebruikt. Ook wordt een introductie op de studiezaal verzorgd en kan een kijkje worden genomen in de archiefdepots.

Cultureel antropologe Geertje van Os verzorgt samen met Miguel Angel Luengo Tarrero de 2 lezingen 'Spaanse Brabanders in de buurt'. Tot in de jaren '70 vormden de Spanjaarden de grootste groep nieuwkomers in de regio Eindhoven. Ze kwamen hier naartoe op basis van een tijdelijk contract om aan de slag te gaan bij Philips en later ook in de Helmondse textielindustrie. In de lezingen wordt ingegaan op de geschiedenis, verhalen, ervaringen en toekomst van deze Spaanse Brabanders. De lezingen vinden plaats op maandag 31 oktober in de Openbare Bibliotheek Helmond om 20.00 uur en op donderdag 3 november 19.00 uur in de Openbare Bibliotheek Eindhoven (Witte Dame). Gratis toegangskaarten kunnen vanaf 17 oktober opgehaald worden bij beide bibliotheken.

Het hele programma van het RHCe is ook te bekijken op www.rhc-eindhoven.nl