Gemeente Veendam


Start Zaterdagmiddagshow in Noord

Publicatiedatum: 07 oktober 2005

Veendam-Noord in de schijnwerpers van kunstproject

Tot het eind van het jaar is Veendam Noord het middelpunt van een lichtverteerbaar kunstproject in vijf afleveringen. Op 15 oktober gaat de eerste aflevering van De Zaterdagmiddagshow van start. Om 13.00 uur opent buurthuis Noord-Oost de deuren voor het publiek. Iedereen, ook van buiten Noord, is welkom. De toegang is gratis. De Zaterdagmiddagshow duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Daarna is er, onder het genot van een hapje en een drankje, tot 18.00 uur gelegenheid tot napraten met sprekers en publiek.

De eerste Zaterdagmiddagshow heeft als titel "De Transformatie - Noord krijgt nieuw gezicht" en bestaat uit zeven korte, toegankelijke presentaties. De presentaties duren 10 tot 15 minuten en worden verzorgd door bestuurders, bewoners en bevlogen deskundigen. In deze eerste aflevering gaan we vooral kijken naar de buurt vroeger en de buurt nu. We leren kijken door de ogen van anderen naar de cultuurhistorische waarde van de wijk, naar het landschap en de geschiedenis ervan. We kijken mee met de woningbouwers die rekening houden met de vergrijzing in de buurt en daarom investeren in zorg, en we krijgen les van de Belgische voetgangersbeweging in doe-het-zelf straatonderzoek. Deze en andere onderwerpen passeren op zaterdag 15 oktober de revue.

Aanleiding shows
Waterschap Hunze en Aa's, gemeente Veendam, Acantus en Compaen bundelden eerder dit jaar hun krachten in het convenant Zuver Nuver Noord en trekken nu de wijk in met de Zaterdagmiddagshow. Via dit podium zoeken ze direct contact met de wijkbewoners van Noord over zaken die allen aangaan, zoals de herstructurering en het nieuwe waterbeleid. Dit met de gedachte dat je kennis en ervaring met elkaar moet delen, wil je het leven in de wijk voor mens én dier blijvend verbeteren.

Het brein achter de shows
De Zaterdagmiddagshow is bedacht en op poten gezet door Beierle + Keijser, een kunstenaarsduo uit Arnhem. Zij zijn gevraagd een concept te ontwikkelen vanwege hun ervaring met soortgelijke project in binnen- en buitenland. Meer informatie over hun werk is te vinden op www.beikey.com.

Stimuleringsprijs Bank Nederlandse Gemeenten
Het concept voor de ZaterdagmiddagShow heeft, nog vóórdat het project van start is gegaan, al een prijs gewonnen. De show is samen met gemeenschapskunstprojecten van de gemeenten Venlo en Amsterdam uit 46 inzendingen uit heel Nederland genomineerd voor de Stimuleringsprijs van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Donderdag 22 september j.l. vond de uitreiking plaats. De ZaterdagmiddagShow heeft een gedeelde tweede plaats gekregen met de gemeente Amsterdam. Reserveer tijdig
Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen in buurthuis Noord-Oost is het aan te bevelen tijdig te reserveren. Tot uiterlijk 14 oktober kunnen belangstellenden zich opgeven bij de gemeente Veendam, mw. Schipper, t. 0598-652511.