Time : 12:01:58 PM
Date : Friday, October 14, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

PERSUITNODIGING

Projectoproep '20 x 1.250 euro', zat. 15 okt. 10.30u Hoogstraten

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening Bevoegd voor het Onroerend Erfgoed

Brussel, 14 oktober 2005

Bekendmaking laureaten projectoproep '20 x 1250 euro'

Stadhuis Hoogstraten, zaterdag 15 oktober, 10.30 uur

Dit is een uitnodiging achter de coulissen van monumentaal Vlaanderen

Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het Onroerend Erfgoed, en VCM-Contactforum voor Erfgoedverenigingen, hopen u nu zaterdag 15 oktober om 10.30 uur te mogen verwelkomen op de bekendmaking van de laureaten van 20 x 1.250 euro. Deze feestelijke proclamatie vindt plaats in het stadhuis van Hoogstraten. Aansluitend wordt u een receptie aangeboden en een rondleiding op het begijnhof van Hoogstraten.

De projectoproep 20 x 1.250 euro is een initiatief van de Vlaamse overheid in samenwerking met VCM - Contactforum voor Erfgoedverenigingen. Deze oproep wordt sinds 2001 jaarlijks gelanceerd als steuntje in de rug voor de talloze
vrijwilligersverenigingen die actief zijn achter de coulissen van de erfgoedzorg. Evenementen als Open Monumentendag en Erfgoeddag, maar ook de talloze andere activiteiten rond het Vlaamse patrimonium, zijn immers ondenkbaar zonder het aanstekelijke enthousiasme van duizenden vrijwilligers. Maar enthousiasme volstaat niet altijd. Een beetje financiële steun maakt vaak het verschil tussen wens en werkelijkheid.

Via de projectoproep 20 x 1.250 euro trachten de Vlaamse overheid en VCM elk jaar twintig dromen waar te maken. Vrijwilligersverenigingen kunnen jaarlijks hun plannen indienen voor een educatief of sensibiliserend project in de erfgoedzorg. Uit die inzendingen selecteert een onafhankelijke jury maximaal twintig projecten en draagt die ter ondersteuning voor aan de minister. Op die manier kwamen de afgelopen jaren in heel Vlaanderen zeer uiteenlopende projecten aan een beperkte maar essentiële subsidie van 1.250 euro.

Een greep uit de praktijk: de organisatie van een Vlaamse Molendag, informatieborden in een cultuurlandschap, verteltheater voor kleuters rond een historisch monument, de publicatie van een fietsroute waarin het landschap en de geologie centraal staan, digitale inventarisatie van zonnewijzers in Vlaanderen, een kennismaking voor kinderen met de wereld van de archeologie, de ontsluiting van een museum voor visueel gehandicapten, architectuurwandelingen, enzovoort.

Ook dit jaar vallen 20 erfgoedprojecten van vrijwilligersverenigingen in de prijzen. Vlaams minister Dirk Van Mechelen stelt ze nu zaterdag voor aan de pers. Wij hopen van harte u daar te ontmoeten. Na de bekendmaking is er tijdens de receptie in het stadhuis en de rondleiding op het begijnhof van Hoogstraten ook ruim gelegenheid voor een kennismaking met de winnende verenigingen.

Bij diverse gelegenheden onderstreepte minister Van Mechelen reeds het belang van de verenigingen voor de erfgoedzorg in Vlaanderen. De projectoproep 20 x 1.250 euro is dan ook de uitgelezen manier om die waardering voor het enthousiasme, de expertise en het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers de nodige financiële kracht bij te zetten.

Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Tom Van Caelenberge Tel. 02/552.67.35 - Fax 02/552.67.01
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

PERSUITNODIGING Projectoproep '20 x 1.250 euro', zat. 15 okt. 10.30u Hoogstraten1

Link to Press Release - NL