Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Veselin Topalov heeft in San Luis laten zien dat hij de sterkste schaker op dit moment is. Met nog één ronde te gaan, is hij niet meer in ter halen door de concurrentie en is hij officieel de nieuwe wereldkampioen schaken. Topalov heeft zelfs de magische grens van 2800 Elopunten overschreden.
De uit Bulgarije afkomstige schaker is tegenwoordig woonachtig in Spanje. Hij wordt daar ook La Topadora Topalov genoemd, de bulldozer Topalov. Zijn stijl is zeer agressief, ook met de zwarte stukken. Dat bleek ook in de voorlaatste ronde toen hij in de problemen kwam tegen Kasimdzhanov. Topalov trok direct een alles of niets tegenoffensief uit de kast, hetgeen inderdaad genoeg bleek voor een puntendeling. Aangezien Anand zijn aanval tegen Morzevich niet kon afronden, was dat genoeg voor Topalov om Gary Kasparov als sterkste schaker van de wereld op te volgen.

Kasparov kondigde begin dit jaar zijn vertrek uit de schaakwereld aan. Zijn laatste partij verloor hij (geheel onnodig) van Topalov, alsof hij zijn opvolger wilde aanwijzen. Topalov kreeg er vleugels door. Hij heeft dezelfde stijl als Kasparov, maar deze was gewoon beter, en won de onderlinge duels.
The Boss, zoals Kasparov genoemd werd stond 22 keer bovenaan de Elolijst, een absoluut record dat niet snel verbroken zal worden. Het ziet er naar uit dat de schaakwereld nu eindelijk een onbetwiste wereldkampioen heeft. De enige die bezwaar zal maken, is Vladimir Kramnik, die vindt dat de winnaar in San Luis eerst een match met hem moet spelen om zich wereldkampioen te mogen noemen. Maar als je zevende staat op de lijst met bijna 100 punten minder, dan komt dat weinig geloofwaardig over. Bovendien wilde Kramnik zelf niet meedoen aan dit WK. Maar de Fide-voorzitter is niet de beroerdste: als Kramnik met 3 miljoen dollar sponsorgeld aankomt, valt er over een match te praten. Als Topalov dat wil, uiteraard, maar waarom zou hij? De hele schaakwereld beschouwt hem nu als de echte wereldkampioen