Politie IJsselland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District NW-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORD-WEST VELUWE


15 oktober 2005


Harderwijk - 169 blaastesten bij Uitgebreide verkeerscontrole

De politie in Harderwijk heeft vrijdagmiddag en -avond tot ongeveer 22.30 uur op meerdere plaatsen in Harderwijk verkeerscontroles gehouden. De controles was gericht op alcolholgebruik en andere verkeersovertredingen.
Er werden controlepunten ingericht op de Lorentzstraat, de Newtonweg, het Kruithuis, de Selhorstweg, de Deventerweg en de Meester de Meesterstraat.
In totaal controleerde de politiemensen, die ondersteuning hadden van de Technische Verkeersdienst, het bureau Verkeershandhaving en de Koninklijke Marechaussee 373 bestuurders.
Er werden 169 blaastesten afgenomen. Twee bestuurder moesten mee naar het bureau voor een nadere ademanalyse, maar zij bleven onder de limiet.
De controlerende mannen en vrouwen reikten in totaal 90 bekeuringen uit voor onder andere geen gordel, rood licht, verlichting, helm, gele plaat, constructie snelheid, rijden op fietspad, geen brommercertificaat en mobiel bellen.
Een 21 jarige autobestuurder uit Biddinghuizen reed met een zogenaamde "bruluitlaat", die 105 decibels produceerde, terwijl 88 decibels waren teogestaan. De man is een boete opgelegd en het kentekenbewijs is tijdelijk ingenomen totdat de auto met een normale uitlaat voor controle wordt aangeboden.
De auto van een 21 jarige man uit Zeewolde moest nader worden onderzocht door de technische dienst. Zij constateerden onder meer dat de voorbanden te groot waren en de sparborden raakten. de bandenspanning was te laag, er zaten ondeugdelijke remmen op en de autoruiten waren voorzien van niet toegestaan donkere folie. Met de auto mag niet meer worden gereden en moet per auto-ambulance naar een garage worden gereden.


Harderwijk - Nachtelijke karter bekeurd

De politie heef zaterdagnacht (15/10) een kart uit het verkeer genomen nadat ze een 21 jarige man uit Harderwijk hiermee omstreeks 03.30 uur over de Vitringasingel zagen rijden. De man stopte niet op teken van de politie. Na een korte achtervolging sloeg de motor van de kart af nabij de rotonde op de Hoofdweg. De man werd bekeurd en de kart is in beslag genomen.


Heerde - 60% te hard op omleidingsroute

De politie heeft vrijdag bij een snelheidscontrole in de 30 km. zone van de Oenerweg in Heerde het rijbewijs van een 49 jarige vrouw uit Oene ingenomen. De vrouw reed ter plaatse met een snelheid van 94 km.per uur. De 30 km-zone geldt specifiek voor een deel nabij de Horsthoekschool. De controles vinden hier specifiek pl;aats omdat de Oenerweg deel uitmaakt van een omleidingsroute wegens de werkzaamheden aan de Eperweg. Er passeerden 277 voertuigen waarvan er 165 (60 %) te hard reden werden bekeurd. De politie controleert vaker op dit omleidingstraject.

Putten - Puttenaar na mishandeling aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht (15/10) een 20 jarige Puttenaar aangehouden nadat hij op het Kerkplein betrokken was geweest bij de mishandeling van twee 19 jarige jongens uit Putten en Utrecht. Een tweede verdachte kon nog niet worden aangehouden. Zijn naam is bij de politiebekend en zal dezer dagen over zijn aandeel worden verhoord. Het motief is de politie nog niet geheel duidelijk. De beide 19 jarige werden geslagen en liepen licht letsel op in hun gezicht.


Vaassen - Politie grijpt in bij kermisgevecht

De politie heeft vrijdagavond in Vaassen een 12 jarige jongen en kort daarop zijn 35 jarige vader aangehouden nadat aanvankelijk de 12 jarige met een groepje vrienden een 16 jarige Epenaar op de Dorpsstraat hadden mishandeld. De Epese jongen werd door een groepje geschopt en geslagen nadat ze elkaar in de botstauto's op de kermis hadden geraakt. De politie kon de jongen uit Epe ontzetten en nam de 12 jarige, die werd herkend als één van de verdachten, mee voor verhoor.
Kort daarop verscheen de 35 jarige vader van de jongen bij een toezichthoudende politievrouw met diensthond. Samen met een groep jongelui werd zij door de 35 jarige Vaassenaar bedreigd en beledigd. Vanwege de dreigende situatie heeft zij de diensthond uit de auto gehaald om zichzelf en de collega's te beschermen toen de 35 jarige man werd aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten en zaterdagmiddag na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen de man volgt een proces-verbaal.
De 12 jarige jongen werd vrijdagavond laat na het verhoor naar huis gebracht. Hij bekende te hebben geslagen en geschopt. De komende dagen zullen meer vrienden van hem over hun aandeel worden verhoord, waarna vermoedelijk een verwijzing naar het jeugdpreventieteam Link zal volgen en een passende maatregel zal worden opgelegd.


Ermelo - Paddestoelen plukken - boete E 100,-

De politie heeft vrijdagmiddag (14/10) een 30 jarige vrouw uit Ogre (Polen) bekeurd omdat zij in een bosperceel aan de Staringlaan in Ermelo paddestoelen plukte en wilde meenemen.
Na overleg met de officier van justitie werd haar een boete van E 100,- opgelegd.

Elburg - Jongeman rijdt door na aanrijding
Een 18 jarige autobestuurder uit Elburg is zaterdagnacht (15/10) met zijn auto de tuin van een woning aan de Veldbloemlaan ingereden en daarna met zijn auto weggereden. De politie kon na de melding rond 03.00 ur het spoor van de auto volgen en trof de auto even later in Elburg aan. De bestuurder zat in zijn woning en werd aangehouden. Hij hjad alcolhol gebruikt en op het bureau blies hij 1,1 prom. Zijn rijbewijs is ingevorderd en de politie maakt ene proces-verbaal op. In de tuin is schade ontstaan.


Harderwijk - Vrouw rijdt weg na botsing

De politie heeft vrijdagavond (114/10) een 36 jarige vrouw uit Harderwijk aangehouden nadat zij op de Stedenmeen in Harderwijk met haar auto tegen een lantaarnpaal was gebotst. Na het ongeval reed zij weg van de plaats van het ongeval en de politie trof haar met de auto even later op de Drielandendreef. Ze bleek alcohol te hebben gebruikt en op het bureau blies zij 1,9 prom. Haar rijbewijs werd ingevorderd en de politie maakt proces-verbaal op.


Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting
Anton de Ronde 055 - 548 60 52
Bert Top 055 - 548 60 58


---- --