Protestantse Kerk in Nederland


Kleine Synode akkoord met financiën Protestantse Kerk

(15-10-2005)
De kleine synode heeft ingestemd met de jaarrekeningen over 2004 van de Protestantse Kerk en haar dienstenorganisatie. De synode aanvaardde op 14 oktober de uitleg van het bestuur over het tekort van 1,1 miljoen euro, dat gedekt wordt uit de reserves. De synode had wel kritiek op de ondoorzichtigheid van de gepresenteerde cijfers. Dit gebrek aan transparantie leidde eerder deze week tot geruchten al zou het verlies over zon 7 miljoen euro bedragen.

De financiële tegenvallers over 2004 komen voor een groot deel door extra kosten van de kerkvereniging, die in 2004 plaatsvond. Onder meer de Protestantse Kerkdag van juni vorig jaar kostte meer dan begroot en ook waren er tegenvallers door hogere kosten in de regio en tegenvallers vanwege de kerkscheuring. De kleine synode accepteerde op zich het tekort, maar had kritiek op het feit dat voor deze kosten een goede begroting ontbrak. Bestuurslid Piet Leendertse herhaalde de verontschuldigingen die de voorzitter van het bestuur hierover in juni reeds gemaakt had.

Heldere criteria
Een tweede punt van kritiek van de kleine synode betrof de ondoorzichtigheid van de jaarstukken. Om dit in de toekomst te voorkomen, nam de synode een voorstel aan om heldere criteria te hanteren bij de toedeling van kosten en baten. Deze nieuwe uitgangspunten zullen ook ten grondslag liggen aan de begroting voor 2006, die in november in de kleine synode aan de orde komt.

Speculaties
Het gebrek aan transparantie van de jaarstukken heeft voorafgaand aan de zitting van de kleine synode tot speculaties geleid in de media al zou het tekort over 2004 zeven miljoen euro bedragen. Dit op basis van gegevens van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer. Volgens het bestuur en algemeen directeur Haaije Feenstra van de dienstenorganisatie is dit bedrag volkomen uit de lucht gegrepen. Tegelijk benadrukte Feenstra dat hij de zorgen van de VKB over de financiële situatie van plaatselijke gemeenten uiterst serieus neemt. De huidige opzet van de bovenplaatselijke dienstverlening moet geheel in overeenstemming zijn met wat de gemeenten kunnen opbrengen.

Toekomstbeeld
Feenstra kondigde aan dit jaar nog een bezinningstraject te starten over hoe de Protestantse Kerk er over tien jaar uit zal zien. Op basis van dat toekomstbeeld kunnen we bepalen welke dienstverlening daarvoor nodig is en wat we met elkaar nog kunnen betalen. Dat toekomstperspectief zal de basis vormen voor een aanpassing van de organisatie in de komende jaren.

Kaasschaaf
Volgens Feenstra is een groeimodel voor de dienstverlening beter dan het voortdurend hanteren van de kaasschaaf. Hij gaf aan dat de formatie van de dienstenorganisatie sinds 2002 van 540 naar 390 is gezakt. Ook in 2005 wordt er een terughoudend vacaturebeleid gevoerd, om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen.