Amsterdamse vijftig-plusser gezonder dan Groningse

Stichting risicoanalyse hvz

Persbericht - Rotterdam, 15-10-2005

Amsterdamse vijftig-plusser gezonder dan Groningse
Met de gezondheidstoestand van de Amsterdamse bevolking is het beter gesteld dan met die van de Groningse. Dit is de voorlopige conclusie van een vergelijking van onderzoeksgegevens van Morgengezondweerop.nl, het landelijke hart- en vaatziekteonderzoek onder vijftig-plussers.

Onder de Amsterdammers komen maar liefst 54% minder gevallen van aanleg voor diabetes (suikerziekte) (HbA1c boven 6,5) voor dan in Groningen. Ook op de cholesterolwaarden tonen de Amsterdammers zich gezonder dan de Groningers: een te laag HDL-cholesterol ('goed' cholesterol (lager dan 1,0 mmol/l) komt zo'n 20% minder vaak voor in Amsterdam dan in het hoge noorden. Groningers hebben 8% meer te hoog totaal cholesterol (boven 6,5 mmol/l). Daarnaast hebben ten opzichte van Groningen, in Amsterdam 11% minder vijftig-plussers last van een te hoge bloeddruk.

Noodzaak onderzoek
Uit een eerder gehouden tussentijdse analyse van de bij Morgengezondweerop.nl binnengekomen onderzoeksresultaten blijkt dat vijftig-plussers in Nederland een verontrustend hoger risico lopen op het krijgen van hart- of vaatziekten dan tot nu toe werd aangenomen. De noodzaak van het onderzoek wordt door deze cijfers nogmaals bevestigd. Daarom roept Morgengezondweerop.nl ook iedereen uit Amsterdam van vijftig jaar en ouder de hart- en vaatziekte enquête in te vullen.

Mailing enquête
Inmiddels hebben zo'n 150.000 vijftig-plussers een enquête ingevuld voor deelname aan Morgengezondweerop.nl, het landelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Er zijn voor het onderzoek echter meer gegevens nodig. Daarom valt er de komende weken bij 70.000 Amsterdammers van 50 jaar en ouder een brief op de deurmat waarin wordt opgeroepen deel te nemen aan het onderzoek.

In de brief wordt gevraagd het bijgevoegde enquêteformulier in te vullen en terug te sturen. Op basis van het ingevulde enquêteformulier wordt bepaald of men in aanmerking komt voor het onderzoek in de speciaal daartoe ingerichte onderzoekscaravan. Wanneer mensen hiervoor in aanmerking komen, worden ze gebeld voor een afspraak. Tijdens dit (gratis) onderzoek worden onder meer lengte, gewicht en bloeddruk gemeten. Ook wordt bloed afgenomen om onder meer cholesterol en bloedsuiker te meten. Deelnemers krijgen na analyse van de onderzoeksresultaten kosteloos hun persoonlijke risicoprofiel thuisgestuurd.

Mensen die geen brief hebben ontvangen, maar wel willen meedoen aan het onderzoek, kunnen tijdens werkdagen een enquête opvragen bij 0900 - 427 88 288, of de enquête direct invullen op www.morgengezondweerop.nl.

Morgengezondweerop.nl
Morgengezondweerop.nl is een initiatief van Harvard Medical School en een aantal onderzoeksgroepen van academische ziekenhuizen in samenwerking met de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten. Ongeveer 90% van de oorzaken van hart- en vaatziekten is inmiddels bekend. Doel van Morgengezondweerop.nl is het in kaart brengen van de ontbrekende 10% veroorzakers. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt met behulp van een 'unrestricted grant' van geneesmiddelenfabrikant Astra Zeneca en uitgevoerd met instemming van de Nederlandse Hartstichting, het Diabetesfonds en verschillende patiëntenverenigingen.


---

Noot voor de redactie,