Time : 11:31:10 AM
Date : Saturday, October 15, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Vlaams minister Dirk Van Mechelen maakt laureaten projectoproep 20 x 1.250 euro bekend

Persmededeling van Dirk Van Mechelen, Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
Bevoegd voor het Onroerend Erfgoed

Hoogstraten, 15 oktober 2005

EEN RUGGENSTEUNTJE VAN 1.250 EURO VOOR TWINTIG ERFGOEDVERENIGINGEN

Zaterdag, 15 oktober was het feest voor twintig Vlaamse erfgoedverenigingen. Tijdens een academische zitting in het historische stadhuis van Hoogstraten maakte Vlaams minister Dirk Van Mechelen de laureaten bekend van de projectoproep 20 x 1.250 euro.

Begin 2005 lanceerde VCM-Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw - het platform van de Vlaamse erfgoedverenigingen - voor de vijfde maal de projectoproep 20 x 1.250 euro. Dit gebeurde in opdracht van Vlaams minister Dirk Van Mechelen. Met dit initiatief wil de minister vrijwilligersverenigingen financieel ondersteunen bij het uitwerken van educatieve of sensibiliserende projecten rond monumenten, landschappen, archeologie en varend erfgoed.

20 x extra waardering

Bij diverse gelegenheden onderstreepte de minister reeds het belang van de verenigingen voor de erfgoedzorg in Vlaanderen. Zij zijn niet alleen essentiële partners voor het behoud, maar ook voor de bekendmaking van ons cultuurpatrimonium. Denk maar aan de duizenden vrijwilligers achter de schermen van de Open Monumentendag, de Erfgoeddag en talloze andere lokale initiatieven.

De projectoproep 20 x 1.250 euro is de uitgelezen manier om de waardering voor het enthousiasme, de expertise en het doorzettingsvermogen van die vrijwilligers de nodige financiële kracht bij te zetten. Jaarlijks krijgen twintig verenigingen op die manier immers een subsidie van 1.250 euro, een weliswaar beperkt maar vaak doorslaggevend steuntje in de rug, dat hen in staat stelt een interessant educatief of sensibiliserend erfgoedproject te realiseren.

De oogst van 2005

De projecten worden door een onafhankelijke jury geselecteerd uit de ingezonden kandidaturen. Vaak gaat het om kleinschalige, laagdrempelige initiatieven, met de vrijwillige inzet van velen en een sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Zoals dat de vorige jaren reeds het geval was, zijn de bekroonde projecten ook in 2005 een weerspiegeling van wat leeft aan de basis van de erfgoedzorg. Verscheidene projecten hebben bijvoorbeeld betrekking op het varend erfgoed. Dit toont aan dat het maatschappelijk draagvlak voor dit specifieke patrimonium blijft groeien. Hetzelfde geldt voor de landelijke wegen, het rollend, rijdend en vliegend erfgoed en zelfs het levend erfgoed, met name het Belgische trekpaard.

Ten slotte is ook duidelijk dat deze projecten het streven naar een integrale en samenlevingsgerichte aanpak trachten waar te maken. Het integrale situeert zich in de allesomvattende aandacht voor onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Het maatschappelijk belang blijkt uit de inzet van dit patrimonium voor eigentijdse doelstellingen. Zo worden diverse educatieve of
bewustmakingsprojecten gekoppeld aan aspecten van
landschapsontwikkeling, onderwijs en vorming, cultuurtoerisme, herbestemming van monumenten, enzovoort.

Minister Van Mechelen toonde zich dan ook bijzonder opgetogen over de nieuwe oogst van 20 x 1250 euro en kondigde aan dat het initiatief zeker vatbaar is voor herhaling in 2006.

Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van de ondersteunde projecten.

Persinfo, Philippe Heyvaert
Tel. 02/552.67.35 - GSM: 0495/23.16.90 - Fax 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Overzicht laureaten


1. Scheepvaartmuseum Baasrode vzw

Scheepvaartmuseum Baasrode vzw, Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode-Dendermonde
Projectverantwoordelijke: Jan Annemans
Tel. 052/33 34 26, e-mail: scheepvaartmuseum.baasrode@telenet.be

Het museum organiseert een weekend aan boord van een historisch schip, de zeiltjalk 'De Scaldis'. Op die manier kan het grote publiek kennismaken met het reilen en zeilen in de binnenscheepvaart en met name op een authentiek vrachtschip. Tijdens de didactische zeiltocht wordt uitleg gegeven over het leven aan boord, de basisprincipes van het varen, de scheepstypes van de binnenvaart, vaarreglementen, scheepsonderdelen, scheepsuitrusting en vakterminologie. Daarnaast wordt men onderricht over het zeilen, de invloed van de getijden, aanleggen en versassen, knopen leggen, aanmeren, laveren, navigatie en schiemanswerk.


2. Vereniging voor het Bevorderen van het Belgisch Trekpaard vzw

Vereniging voor het Bevorderen van het Belgisch Trekpaard vzw, Reppelsebaan 6, 3294 Molenstede-Diest
Projectverantwoordelijke: Louis Reeckmans
Tel. 013/31 19 23, e-mail: louis.reeckmans@skynet.be

De vereniging gaf, in het kader van het thema Hout, op Open Monumentendag 2005 een demonstratie over de vroegere rol van het trekpaard bij de houtwinning. Trekpaarden verwijderden een boom uit het historisch eikenbos van het kasteel van Horst. Ze deden dat met een daartoe bestemde 'mallejan', een wagen bestaande uit een as met twee hoge wielen en een disselboom. Ook werd een brochure gemaakt voor de OMD-bezoeker. Het doel was het publiek bewust te maken van de historische waarde van trekpaarden als levend erfgoed en te sensibiliseren voor het behoud van het historisch eikenbos van het kasteel Horst.


3. Open Monumentencomité Kaprijke - feitelijke vereniging

Open Monumentencomité Kaprijke, Veld 1, 9970 Kaprijke Projectverantwoordelijke: Frank Geyssens
Tel. 09/323.90.10, e-mail: frank.geyssens@skynet.be

Het Open Monumentencomité Kaprijke koppelt het historische complex van de Lembeekse bossen aan een volksfiguur, de legendarische cafébazin 'Clara Geleyte'. Dit gebeurt met een kunstwerk en enkele mooie doeken bij de ingang van het bos. Zo is er een kunstwerk opgedragen aan Clara die bekend stond als boswachtster en grondlegster van de huidige gastronomische en recreatieve ontwikkeling van de Heihoek en de Lembeekse bossen. Daarnaast realiseert het comité doeken met Clara als leidraad voor de promotie van de Lembeekse bossen en hun bijzondere fauna, flora en bezienswaardigheden zoals Kaprijke Vaardeken, de Burggravenstroom, de Kapel van Troost en Vrede, de Kazemat, het kaartershuisje als Lembeeks Parlement en de Bevende Hazelaar. Dit project past in de ontwikkeling van het Meetjesland als gebied voor stille recreatie, gekoppeld aan historische bezienswaardigheden en lokale gastronomie.


4. Vrienden van de Abdij van 't Park vzw

Vrienden van de Abdij van 't Park vzw, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
Projectverantwoordelijke: Stefan Van Lani
Tel. 016/25 87 37, e-mail: stefan.vanlani@skynet.be

De laatste jaren is de toegankelijkheid van de site Abdij van 't Park sterk verbeterd en gaat het aantal bezoekers crescendo. Ook werd een algemeen plan opgesteld voor de site en een haalbaarheidsstudie gestart voor een 'Museum voor Religieuze Kunst en Cultuur'. De dreef wordt heraangelegd, het wagenhuis is in restauratie, de Norbertuspoort wordt heringericht en een deel van de tuinen kreeg ook al een nieuwe aanleg.
De veelheid aan activiteiten en de restauratie van de abdij vragen om duiding en aankondiging. Daarom plannen de 'Vrienden van de abdij van 't Park' een advalvasbord met abdijlogo. Dit bord zal info bevatten over alle geplande activiteiten en zo de bezoekers en toevallige passanten op de hoogte houden. Het bord wordt volgend jaar gerealiseerd. De vormgeving zal rekening houden met de globale opmaak van de signalisatie op de site.


5. Transept vzw (volledig)

Transept vzw, Hoge Weg 322, 2940 Hoevenen
Projectverantwoordelijke: Erik Simons
Tel. 03/568 79 27, e-mail: erik.simons@tiscalinet.be

Eind jaren '90 de ruwbouwrestauratie van de kerk van Attenoven voltooid. In afwachting van de binnenrestauratie staat het gebouw voorlopig leeg. Tijdens deze periode wil de werkgroep Transept de aandacht voor dit patrimonium levend houden en via een creatief cultureel programma de mogelijkheden van de mooie ruimte aantonen. Op 21, 22 en 23 april 2006 organiseert de werkgroep, met medewerking van het gemeentebestuur en enkele sponsors een muziekhappening. Vrijdagavond wordt een jeugdontmoetingsavond, met een akoestische groep en Kind of Blue op de affiche. Op zaterdag volgt een jazzavond met Chris Joris and his Experience en op zondagochtend het klassiek aperitiefconcert Verwante klankkleuren, met het Simoens Trio.


6. Open kerk Berlare - feitelijke vereniging

Open kerk Berlare, p/a Biezenstraat 7, 9290 Berlare Projectverantwoordelijke: Leo Segerink
Tel. 052/42 23 96, e-mail: leo.segerink@pandora.be

De vereniging zal de kerk toeristisch en cultureel toegankelijker maken door het aanbrengen van plexiborden met verklarende teksten:
1 een buitenbord met uitleg over de kerk als geheel
2. een 20-tal kleinere bordjes, te plaatsen bij de kunstwerken binnen de kerk

3.vernieuwing van de uitnodigingsborden 'open kerk'.


7. Abdijvrienden - feitelijke vereniging

Abdijvrienden, p/a Hoge Weg 128, 9500 Geraardsbergen Projectverantwoordelijken: Karel Depelsemaeker, Marcel De Sloover, Armand Matthijs, Frans Paeleman
Tel. 054/42 19 50, e-mail: armand.matthijs@skynet.be

In hun Project 2005 - 2006 zullen de abdijvrienden brochures uitgeven over:

- de geschiedenis van de abdijsite en van Geraardsbergen
- het grote belang van zuiver water

- de vestingmuren van vroeger en de bescherming van vandaag
- de beplanting van de site

- de waarde en betekenis van een (aan te leggen) boomgaard
- de waarde en betekenis van een park in onze samenleving Daarnaast organiseren zij minstens twee informatie- en sensibilisatiegesprekken rond de vraag hoe de abdij, die in de jaren 1000 zo bepalend was voor de stad en de regio, deze rol opnieuw kan waarmaken in de jaren 2000.


8. Werkgroep monumentenzorg Eeklo - feitelijke vereniging

Werkgroep monumentenzorg Eeklo, Sportlaan 3, 9900 Eeklo Projectverantwoordelijke: Kris Van Zandycke
Tel. 09/377.66 99, e-mail: kris.van.zandycke@paterskerk.be

Bij graafwerken voor een nieuwe verwarming in de Sint-Vincentiuskerk van Eeklo werden resten gevonden van een met de hand gebeitelde tegelvloer en buitenmuren van de vorige kerk. De werkgroep heeft voorgesteld de oude kerkvloer en muren zichtbaar te houden via een put. Deze put wordt voorzien van verlichting en verluchting en afgedekt met een glazen vloerplaat. Ook wil de werkgroep infozuilen plaatsen met het huidige grondplan van de kerk en dat van de toestand in 1770. Bovendien wordt er uitleg gegeven over de opgravingen in de kerk.


9. Heemkring Opwijk-Mazenzele - feitelijke vereniging

Heemkring Opwijk-Mazenzele, Bolstraat 93, 1745 Opwijk Projectverantwoordelijke: Maurice Willocx
Tel. 052/35 50 27, e-mail: heemkringopwijk@hotmail.com

Traditiegetrouw werkte de Heemkring Opwijk-Mazenzele tijdens de Open Monumentendag 2005 een boeiend programma uit, ditmaal over 'Hout'. In 't Kasteeltje was er een foto- en documentententoonstelling met algemene info over houtwinning, houtverwerking en -constructies, houtbewerkingswerktuigen, houtvijanden en bescherming, houtsanering en -restauratie. Deels gebeurde dit met interactieve projectie. Er werd een monumentenwandeling georganiseerd langs de Sint-Pauluskerk en de (vakwerkschuur van de oude) pastorie. Op monumentenmaandag kreeg de heemkring ruim 200 schoolkinderen op bezoek voor hetzelfde programma, maar aangepast aan hun leeftijd.
Verder publiceerde de heemkring een flyer met een overzicht van alle activiteiten en een uitgebreide informatiebrochure over het thema hout. Deze laatste wordt ook op de HOM-internetsite geplaatst.


10. Watervliet 2000

Watervliet 2000, Molenstraat 112, 9988 Watervliet - Sint-Laureins Projectverantwoordelijke: Magda Verminck
Tel. 09/379 71 28, e-mail: magda.verminck@skynet.be

Watervliet 2000 wil een gedeelte van de staatsgrens 1914-18, bekend onder de naam 'de elektrische draad', opnieuw installeren. Ook wil ze het lokale begrip 'Klein België' opnieuw ingang doen vinden in dit landschap met meidoorn. Enerzijds wordt verwezen naar de vroegere omheining van de weilanden met meidoorn - nu vervangen door prikkeldraad - anderzijds is er de verwijzing naar prikkeldraad als grensobstakel. Naast de levensechte installatie, wordt via een infobord in 4 talen tekst, beeld, kaart en uitleg gegeven over het leven aan de grens in 1914-18.


11. Erfgoed Hoogstraten vzw (werkgroep erfgoedprojecten)

Erfgoed Hoogstraten vzw, Karel Boomstraat 67, 2320 Hoogstraten Projectverantwoordelijke: Gert Lauryssen
Tel. 03/314 63 62, e-mail: a.lauryssen@pandora.be

Het project bestaat uit:

1. de voorbereiding en organisatie van een studiedag over oude voetwegen in het algemeen en Hoogstraatse voetwegen in het bijzonder.
2. opmaak van een geïntegreerde wandelkaart Oude voetwegen in Hoogstraten.

3. uitgave van een informatieve folder Oude voetwegen, voor schoolgaande jeugd, inwoners, recreanten en toeristen. Deze folder bevat landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve informatie naast inlichtingen over veilig verkeer langs oude voetwegen.


12. De trage weg vzw

De trage weg, Achelsendijk 20, 3910 Neerpelt
Projectverantwoordelijke: Jan Daniels
Tel. 011/64 41 03, e-mail: jan.daniels-alders@skynet.be

Het voorgestelde sensibilisatieproject wil enkele veldwegen in Neerpelt een naam geven, of beter... de vereniging wil de soms eeuwenoude namen opnieuw in het geheugen van de wandelaar prenten. Zo versterken deze oude buurtwegen hun historische positie in het huidige landschap.
Concreet worden aan beide uiteinden van tien buurtwegen bordjes geplaatst met het logo van De Trage Weg en hun naam zoals vermeld in de Atlas van de Buurtwegen van 1843. Tien veldwegen die in de Atlas geen naam hebben, worden aangeduid met een logobordje. Bij één buurtweg komt een infopaneel met een korte uitleg over de buurtweg, de Atlas en het landschap.


13. Oud-leiding Scouts Schoonbeek - feitelijke vereniging

Oud-leiding Scouts Schoonbeek, Appelveldstraat 77, 3740 Bilzen Projectverantwoordelijke: Patrick Maes
Tel. 0475/61 68 86, e-mail: patrickmaes@versatel.be

De vereniging wil de bewoners en bezoekers van het kasteel van Schoonbeek op een speelse manier in contact brengen met de lokale cultuur en geschiedenis. De Oud-leiding Scouts Schoonbeek organiseert een spel-zoektocht rond de historische elementen van het dorp. Waar mogelijk worden verhalen uit de Vlaamse volksverhalendatabank aangewend om de historische locaties aan te duiden of kleur te geven. Het spel wordt ook beschikbaar voor toeristen.
Het laagdrempelig project is ludiek en origineel en maakt gebruik van de moderne multimedia (website, sms-berichten).


14. Stoomcentrum Maldegem vzw

Vzw Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem Projectverantwoordelijke: Sven De Boeck
Tel. 050/71 68 52, e-mail: goossensk@skynet.be

De vereniging beschikt over een afgedankt bioscooprijtuig van de NMBS met een ouderwetse 16-mm-projector waarop historische filmbeelden uit archieven kunnen worden afgespeeld. Het Stoomcentrum Maldegem wil het rijtuig nu ook uitrusten met een moderne audiovisuele installatie. De bedoeling is in het rijtuig een film over de wereld van spoorwegen en stoomtreinen te draaien, als extra educatief aanbod voor scholen en kinderen. Daarnaast kan de wagen ook multidisciplinair worden ingezet als vergaderruimte, auditorium en/of projectieplaats voor alle geïnteresseerden.


15. De Vrienden van het Sint-Jansbergklooster Zelem vzw

De Vrienden van het Sint-Jansbergklooster Zelem vzw, Sint-Jansbergstraat 9, 3545 Halen
Projectverantwoordelijke: Cyril Rubens
Tel. 013/44 29 21, e-mail: cyril.rubens@skynet.be

De vereniging is al jaren bezig met de studie en valorisatie van het voormalige Kartuizerklooster in Zelem. Dit behelst archiefonderzoek en, in samenwerking met de afdeling Monumenten en Landschappen, nu ook archeologische opgravingen rond de 14de-eeuwse kapittelzaal. De resultaten van deze opgravingen en studies worden ondergebracht in een museum. Ook zullen er geregeld rondleidingen worden georganiseerd op het kloosterdomein en kunnen de opgravingen worden bezocht. Dit educatief project wil de bezoekers een beeld geven van het kloosterleven door de eeuwen heen, met aandacht voor de materiële aspecten van het kloosterleven en de situering van het klooster binnen het middeleeuwse dorpsleven.


16. Het Grafelijk Slot van Male vzw

Vzw Het Grafelijk Slot van Male, Pelderijnstraat 14, 8310 Sint-Kruis Brugge
Projectverantwoordelijke: Magda Van Wonterghem
Tel. 050/36 70 20, e-mail: abdijmale@skynet.be

Het voorgestelde project gaat over de promotie van de Ridderzaal in het voormalig slot van de graven van Vlaanderen. De vzw organiseert tal van activiteiten in de ridderzaal, zoals rondleidingen, concerten, bezinningen en educatieve projecten voor kinderen. Om de burcht optimaal toegankelijk te maken voor bezoekers uit binnen- en buitenland wil men de Ridderzaal nu aanpassen. Er komt signalisatie in vier talen en de zaal wordt uitgerust met multimedia (laptop en beamer). Ook wordt er passende versiering aangebracht, onder andere met een harnas uit de 19de eeuw en een schilderij van Jacob van Oost uit 1650 (in bruikleen van de Brugse musea).


17. Dirk Martenscomité vzw

Dirk Martenscomité vzw, Oude Vismarkt 1, 9300 Aalst Projectverantwoordelijke: Karel Baert
053/73 23 11, e-mail: Karel.Baert@aalst.be

Het educatief project 'Vlekken en Kruimels' wil kinderen op een speelse manier de evolutie van de historische binnenstad van Aalst laten ontdekken, dit als aanvulling op de overzichtstentoonstelling over Archeologie in Aalst die volgend jaar in het stedelijk museum wordt geopend. Het Dirk Martenscomité zal in de binnenstad een karrentocht voor kinderen organiseren. In groep op een bolderkar, geladen met materiaal en opdrachten, doen zij diverse archeologische vindplaatsen aan waar ze creatief op zoek gaan naar antwoorden op diverse vragen. Hierbij moeten ze zowel oog moeten hebben voor de archeologische vondsten als voor straatnamen, gevelfragmenten en dergelijke. Het comité wil de jongeren bewustmaken van de geschiedenis van Aalst en tegelijk beklemtonen dat geschiedenis ook iets is van vandaag waar iedereen deel van uitmaakt. De stopplaatsen van de karrentocht worden zichtbaar gemaakt in het straatbeeld, zodat ook passanten de aanwijzingen zien en zich bewust worden van de historische waarde van die locatie.


18. Molenzorg vzw

Molenzorg vzw, Kerkstraat 3, 2890 Sint-Amands
Projectverantwoordelijke: Lieven Denewet
Tel. 051/20 37 78, e-mail: denewet.molens@pandora.be

De watermolen van Ruddervoorde heeft een lange geschiedenis. De site herbergde eerst een watermolen, dan een windmolen en ten slotte een stoommolen. De molens hadden ook verschillende functies: oliemolen, korenmolen, boterkarnmolen, vlaszwingelmolen, elektriciteitsopwekking en uiteindelijk weer maalderij. Om het publiek bewust te maken van deze geschiedenis wil de vzw Molenzorg in de molen een crea-atelier onderbrengen met acht ludieke crea-activiteiten gericht naar kinderen en gezinnen:

1. van watermolen naar proefnemingen met water
2. van oliemolen naar schilderen met olieverf

3. van korenmolen naar educatief malen en broodbakken
4. van windmolen naar knutselen van windmolentjes
5. van stoommachine naar technokisten 'van stoom naar stroom'
6.van elektriciteitsopwekking met de turbine naar technokisten 'van stoom naar stroom'

7. van boterfabriek naar proces 'van melk naar boter'
8. van vlaszwingelmolen naar allerhande textielwerkvormen


19. Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen vzw

Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen vzw, Lakenmakersstraat 41, 2800 Mechelen
Projectverantwoordelijke: Patrick Van Camp
Tel. 0479/340804, e-mail: vvbhv@hotmail.com

De vereniging wil aan de ligplaatsen voor historische vaartuigen op het kanaal Leuven-Dijle, tussen Battel en Zennegat, informatieborden plaatsen over de vaartuigen. Ook worden er wegwijzers geplaatst worden naar de ligplaatsen en zullen brochures informatie verstrekken over de historische vaartuigen. Op die manier wil de vereniging de vele passanten en toeristen die naar de schepen komen kijken, bewustmaken van de waarde van dit maritieme erfgoed.


20. Voor Kruis en Beeld vzw

Voor Kruis en Beeld vzw, Merksemheidelaan 51, 2170 Merksem Projectverantwoordelijke: Rudi Mannaerts
Tel. 03/226 52 53, e-mail: mannaerts@topa.be

De vereniging is vooral bezig met het bewaren en restaureren van calvaries, madonna- en heiligenbeelden in het Antwerpse stadscentrum. Om een overzicht te bieden van alle bestaande en verdwenen beelden wil de Kruis en Beeld de bestaande website www.verbeelding.be herwerken en uitbreiden. Er komt een algemene inleiding over de traditie van de religieuze straatbeelden. Daarnaast zal men van alle beelden illustraties en gegevens verschaffen (oprichting, geschiedenis, gebruiken, iconografie, stijl, restauratie). Ten slotte wil men ook een virtuele wandeling aanbieden.

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Vlaams minister Dirk Van Mechelen maakt laureaten projectoproep 20 x 1.250 euro bekend 1

Link to Press Release - NL