Gemeente Hellevoetsluis


Rabobank Museumnacht in Hellevoetsluis - Zaterdag 15 oktober a.s.

In navolging van het grote succes van vorig jaar organiseert het Museumplatform Hellevoetsluis op de avond van 15 oktober aanstaande de Rabobank Museumnacht. In een sfeervolle ambiance openen de musea in de historische vesting van Hellevoetsluis voor de tweede keer 's avonds hun deuren voor publiek; een unieke kans om de deelnemende culturele instellingen op deze manier te bezoeken! Tijdens de avond worden bij de musea verschillende speciale activiteiten georganiseerd, zoals muziekoptredens en speciale nachtrondleidingen door de musea.

Niet te missen tijdens de Rabobank Museumnacht is het Lichtschip 12 "Noord-Hinder". Door de gehele vesting zult u haar licht zien branden of haar misthoorn horen schallen. Dit museumschip deed vroeger dienst op zee als drijvende vuurtoren, een lichtbaken op zee, om de zeevarende te waarschuwen voor gevaarlijke ondiepten. In 1994 werd het als laatste Nederlandse lichtschip buiten dienst gesteld en te Hellevoetsluis opgelegd. Het is één van de twee Nederlandse lichtschepen die niet in handen is gevallen van een scheepssloper. Het schip verkeert nog in haar oorspronkelijke staat. Tijdens de Rabobank Museumnacht worden op het schip oude zeemansliederen ten gehore gebracht en kunt u een speciale rondleiding volgen door het schip.

Een ander duidelijk herkenbaar punt in de Hellevoetse vesting is korenmolen "De Hoop". Deze stellingmolen werd gebouwd in 1801 ter vervanging van de standerdmolen die plaats moest maken voor het Droogdok Jan Blanken. In 1992-1993 is de molen gerestaureerd, waarbij hij tevens geschikt is gemaakt voor bewoning. Op de tweede verdieping is een bezoekerscentrum ingericht en vanaf de derde zolder kunt u de stelling betreden en genieten van het schitterende uitzicht over de vesting en het Haringvliet. Tijdens de Rabobank Museumnacht wordt u ontvangen door de molenaar die u uitleg geeft over de werking van de molen en in het bezoekerscentrum kunt u luisteren naar een akoestisch gitarist.

De Museumnacht Hellevoetsluis wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Rabobank Midden Voorne - Rozenburg, de gemeente Hellevoetsluis en het Museumplatform Hellevoetsluis.