Gemeente Weert

28 september 2005

In Paterskerk

WEERT VERANDERD: FOTOTENTOONSTELLING SINGELS EN VOORPOORTEN

De Stichting Paterskerk, de historische kring De Aldenborgh en Art= ontwerp- en reclameburo organiseren samen met het Gemeentearchief Weert ook in 2005 een grote fototentoonstelling over Weert. Ditmaal staan de singels en de voorpoorten van de stad centraal. De expositie bestaat uit 200 afbeeldingen op groot formaat van foto's en ansichtkaarten die grotendeels afkomstig zijn uit het Gemeentearchief Weert. Ook van particulieren zijn er foto's te zien. De selectie van de afbeeldingen is gemaakt door de oud-voorzitters van De Aldenborgh, Frits Weerts en Wiel Nouwen.

De stad Weert werd eeuwenlang omringd door grachten. De bebouwing was tot in de twintigste eeuw grotendeels geconcentreerd binnen deze grachten. Daarbuiten was er slechts hier en daar bebouwing. Die concentreerde zich in de vorm van lintbebouwingen in eerste instantie direct voor de stadspoorten, de zogenoemde voorpoorten. We kennen de voorpoorten van Maaspoort, Langpoort, Molenpoort en Beekpoort. Bovendien kende de Biest (als voorpoort van de Hoogpoort) in de Middeleeuwen al bebouwing. Aan de buitenzijde langs de grachten en wallen was er tot in de twintigste eeuw geen doorlopende bebouwing. Daar trof men op menig plek nog bleekvelden aan voor het bleken van het wasgoed. Veel verder van de stad lagen de gehuchten temidden van een door akkers en weilanden gedomineerd landschap.

Veranderingen
Pas in 1934 werden de grachten volledig gedempt en kwam aan de nieuw aangelegde singels de bebouwing echt op gang. De lintbebouwing voor de stadspoorten (de voorpoorten) veranderde zo mogelijk nog meer dan die aan de voormalige grachten. Het agrarische karakter is ook daar uiteraard nu geheel verdwenen.

Rondwandeling
De tentoonstelling geeft een indringend beeld van de veranderingen. U maakt een "rondwandeling" langs de rand van het centrum van oud Weert. Van Hotel Juliana (nu Munten aan de Wilhelminasingel) steken we over om een uitstapje naar de Beekpoort te maken. We lopen daarna langs de gracht naar de Molenpoort. Vervolgens gaan we verder langs de gracht om via de Langpoort (Stationsstraat) naar de Dries te gaan. We keren weer terug en gaan (via de Emmasingel) naar de Maaspoort. Van hieruit keren we weer terug naar de singel om de Biest rond te dwalen. Tenslotte kuieren we (via de Kasteelsingel) naar het Bassin. U staat verbaasd over hoe Weert in een eeuw tijd is veranderd. Armoedige boerderijtjes hebben plaats gemaakt voor deftige panden. Maar ook fraaie huizen zijn onder de slopershamer gekomen. Er kwamen flatgebouwen aan de rand van het stadscentrum. Het straatbeeld is enorm veranderd: de handkar, paard en wagen en de bakfiets zijn verdrongen door de auto.

Veiling foto's
Op zaterdag 5 november tussen 13.30 en 16.30 uur worden de tentoongestelde foto's in de Paterskerk geveild. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Paterskerk de Biest voor het onderhoud en restauratie van de uit 1461 stammende monumentale Paterskerk.

Catalogus
Door Frits Weerts en Wiel Nouwen is een schitterende catalogus samengesteld, waarin alle geëxposeerde foto's met een beschrijving zijn opgenomen. Op de tentoonstelling is de catalogus voor E 12,50 te koop.

Lezing
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling houdt Frits Weert op woensdag 19 oktober en op woensdag 2 november van 20.00 tot 22.00 uur onder de titel "Singelke um" een boeiende lezing houden in de Paterskerk over markante personen en het dagelijks leven van destijds aan de singels en op de voorpoorten. Entree E 2,50.

Openingstijden
De expositie is van zaterdag 15 oktober tot en met zaterdag 5 november van 13.30 tot 16.30 uur te bezichtigen in de Paterskerk, Biest 43 te Weert. Toegangsprijs is E 2,50 per persoon.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert