Gemeente Helden

Opening van het milieupark in Helden: ook kinderen denken na over afval

Op 15 oktober vindt de feestelijke opening van het nieuwe milieupark plaats. Afval is in de laatste decennia een groot probleem geworden in onze moderne wereld.

Op welke manier kunnen we onze huidige afvalstromen verminderen? Goeie vraag!

Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie regio Venlo (CNME) legde deze vraag, in het kader van de opening van het milieupark, neer bij kinderen uit groep 6 en 7 van alle basisscholen van de gemeente Helden.

De hoeveelheid afval afkomstig van huishoudens, de industrie en de bouw neemt met de stijging van de welvaart en het bevolkingsaantal alleen maar toe. Hoe meer we gebruiken hoe meer afval we produceren.

Nederlanders gebruiken steeds meer, zo is over de afgelopen 20 jaar het gebruik met wel 40% gestegen.

De beste oplossing, naast de vermindering van ons consumptiegedrag, is recycling. Het hergebruik van producten heeft in Nederland in de laatste jaren een grote opmars gemaakt en momenteel behoren we tot de koplopers in Europa als het op recycling van afval aan komt. Het vernieuwde milieupark van de gemeente Helden helpt daar aan mee en is dus onontbeerlijk in de strijd tegen afval.

Tijdens de les rondom het thema afval, aangeboden door het CNME regio Venlo, denken de kinderen actief na over de grote hoeveelheid en diversiteit van afval en de relatie met het vernieuwde milieupark.Tenslotte geldt de regel, wie de jeugd heeft, heeft ook de toekomst.

Aan de les zit een opdracht/prijsvraag verbonden.

In groepjes van 5 kiezen de kinderen een afvalproduct en wordt hun gevraagd om een idee te bedenken om deze afvalstroom, binnen de school, de gemeente Helden of binnen heel Nederland, te verkleinen of te recyclen.

Het idee, in de vorm van een gedicht, een tekening of een oproep, moeten ze uitwerken op een poster, zodat alle inwoners van de gemeente Helden kunnen zien welke oplossing zij bedacht hebben.

De posters, ongeveer 70 stuks, hangen in week 40 en week 41 in het gemeentehuis.

Deze tentoonstelling is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Tijdens de opening van het milieupark is de tentoonstelling te bezichtigen op de locatie zelf. Ook maakt wethouder Janssen dan bekend wie de winnaars zijn, dus zorg dat u erbij bent.

Voor informatie rondom de opening van het milieupark en de tentoonstelling kunt u contact opnemen met de heer G. Boonekamp, telefoon (077) 306 67 03, e-mail; gbo@helden.nl

19-9-2005 11:27