Ingezonden persbericht

Poëziefestival Dichter aan huis na Den Haag nu ook in Gent

Literair Paspoort mogelijk naar Brussel

DEN HAAG, 20050702 -- Wegens het grote succes van het poëziefestival Dichter aan huis in Den Haag waarbij 50 dichters optreden in 50 Haagse woonkamers zal het festival dit jaar voor het eerst ook plaatsvinden in Gent. Den Haag geeft de aftrap op zaterdag 1 en zondag 2 oktober en twee weken later op zaterdag 15 en zondag 16 oktober zal het festival in Gent worden gehouden.


De beeldende kunstenmanifestatie Chambres d'amis van Jan Hoet in 1986 was de inspiratiebron om in 1991 in Den Haag het tweejaarlijkse poëziefestival Dichter aan huis te organiseren. De formule van het festival is een enorm succes. Reden voor Dichter aan huis om het festival ook buiten de landsgrenzen te organiseren. Gent heeft de primeur. Bij de organisatie wordt nauw samengewerkt met het Poëziecentrum Gent. Het Vlaamse festival zal volgens dezelfde formule worden opgezet als de Nederlandse versie. In Gent zullen echter 30 dichters optreden in 30 woonkamers en in Den Haag 50.

Dichter aan huis is geen massale podiummanifestatie. Integendeel, de dichters ontmoeten hun publiek in de intimiteit van Haagse en Gentse woonhuizen. Van hofjeswoning tot stadspaleis, van rap tot hermetische poëzie. Een bezoek aan Dichter aan huis is een unieke ontdekkingstocht vol poëtische verrassingen. Ook dit jaar zal er weer een bundel verschijnen met bijdragen van alle deelnemende auteurs.

De Nederlandse en Vlaamse auteurs reageerden enthousiast op de voorgenomen plannen. Deelnemende dichters in Den Haag zijn o.a.: Jaap Blonk, Jan Boerstoel, Arjen Duinker, Al Galidi, Sieger M. Geertsma, Eva Gerlach, Miriam Van hee, Stefan Hertmans, Tjitse Hofman, Geert Van Istendael, Tjitske Jansen, Hester Knibbe, Rutger Kopland, Astrid Lampe, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Ilja Leonard Pfeijffer, Jean Pierre Rawie, Maarten van Roozendaal, Alfred Schaffer, Erik Spinoy, Hans Verhagen, Dimitri Verhulst, Nachoem M. Wijnberg, Driek van Wissen, Jan Wolkers, De WoordDansers en Joost Zwagerman (zie verder bijgaande folder).

De internationale equivalent van Dichter aan huis, het Haagse festival Literair Paspoort, zal wegens onvoldoende overheidssubsidie in 2006 geen doorgang vinden. De organisatie heeft inmiddels de eerste stappen ondernomen om het volgende festival Literair Paspoort in Brussel te organiseren. Ook het proza- en columnistenfestival dat de stichting Dichter aan huis in 2003 voor het eerst in Amsterdam organiseerde staat voor 2006 weer op het programma.

Door de kleinschalige locaties is het aantal plaatsen bij Dichter aan huis beperkt. Vroegtijdig bestellen is daarom raadzaam. De ervaring leert dat de festivals vroegtijdig zijn uitverkocht. Inlichtingen kaartverkoop: www.dichteraanhuis.nl.

Inlichtingen: Ferry Simonis, 070 3465786 of 06 456 56 917




Ingezonden persbericht