Ingezonden persbericht



STAALKAART AMERSFOORTSE KUNSTENAARS
ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 OKTOBER 2005, TUSSEN 11.00 EN 17.00 UUR


5E EDVTIE
VOOR DE 6E MAAL VINDT IN AMERSFOORT DE STAALKAART AMERSFOORTSE KUNSTENAARS PLAATS. MEER DAN 100 KUNSTENAARS, GALERIES EN MUSEA TONEN HET PUBLIEK WERK VAN AMERSFOORTSE KUNSTENAARS. KUNSTENAARS VINDT JE OVERAL IN DE STAD, ZO BLIJKT IN DIT WEEKEND. TOT IN ALLE UITHOEKEN TREF JE DE STAALKAARTDEELNEMERS AAN.

De naam zegt het al; de staalkaart Amersfoortse Kunstenaars biedt een overzicht van wat Amers- foort op het gebied van de beeldende kunst te bieden heeft. Van startende kunstenaar tot `oude rot', van onrustig zoekende kunst tot beschouwende kunst, van portret tot abstract, van... De diversiteit is kenmerkend voor het weekend, de bezoeker heeft zèlf weer het heft in handen om vast te stellen wat goed is, wat groeit, wat nieuwe perspectieven biedt. Uiteraard krijgt de bezoeker van de orga- nisatie wel de handvatten om zich goed te oriënteren op het gebodene. In de Lieve Vrouwe toren is een wegwijsexpositie in gericht. Op diverse plekken in de stad is de catalogus te koop, waarin van alle deelnemers een korte beschrijving en de afbeelding van een werk is opgenomen. Tot slot bevat de website, www.staalkaart.nl, een schat aan informatie en beelden van de deelnemende kunstenaars. Voor diegene die niet van voorgekauwde kost houden, valt er tijdens de Staalkaart Amersfoortse Kunstenaars veel te ontdekken.

Hoe kom ik in godsnaam van Amersfoort Noord in Amersfoort Zuid? Zal de argeloze bezoeker van de Staalkaart Amersfoortse Kunstenaars zich de eerste keer afvragen. Niemand hoeft zich gelukkig af te laten schrikken door de afstanden. De kunstlimo brengt de bezoeker van de ene plek naar de andere. De bezoeker kan de route al op het internet uitstippelen; de kunstlimo helpt u om de route ook daadwerkelijk af te leggen.
In de loop van de tijd is de Staalkaart uitgegroeid tot een kristallisatiepunt: kunstenaars starten in de loop van het jaar projecten, waarvan de resultaten eerst tijdens het staalkaartweekend naar buiten komen.


· Bij de diverse concentraties atelierwoningen en kunstenaarsateliers is altijd al veel te zien ge- weest. Dit jaar zien we op sommige van die plekken ook intensievere, grensverbredende activiteit. Zo is er bij het gebied Abraham Blankaartsingel een samenwerking tot stand gekomen tussen beel- den kunstenaars, muzikanten, architecten en theatermensen. In de Instee wordt de link gezocht met poëzie en koken.

· Vorig jaar deed Rotondekunst aan de Koppel van zich spreken. Ook daar zullen ze nu weer alles uit de kast halen.

· De vorm van de oude stad neigt er naar, om alle activiteit binnen de oude stadsmuren te houden. Dit jaar zal de Staalkaart dit nadrukkelijk doorbreken en het centrum uitbreiden naar het plein de Zonnehof, waar ook het expositiegebouw De Zonnehof staat. De kunst trekt het centrum de Stads- ring over! Dat gebeurt onder meer met een tweedehands (kunst)boekenmarkt tussen de Stadsring en De Zonnehof. Maar ook zal er in dat gebied een modeshow te zien zijn. Een modeshow die loopt van draagbare mode tot aan absurdistische draagbare objecten. Beeldend kunstenaars en theater- mensen werken hierin samen. Tot slot zal het Zonnehofplein met behulp van containers omgedoopt worden tot een kunstenaarsdorp. De kunstenaars van het project "Jonge Kunst" zullen laten zien waar ze mee bezig zijn geweest. Amersfoortse kuntenaars die nu elders wonen zullen werk laten zien. De modeshowdeelnemers laten zien wat zij nog meer in huis hebben.
· Govaert makelaardij sluit de Staalkaart op de zondagmiddag om 17.00 uur af met de veiling van Amersfoortse kunstwerken. De meeropbrengsten van deze veiling worden deels in een fonds gesEort, waaruit ieder jaar een opdracht aan twee jonge Amersfoortse kunstenaars gefinancierd wordt. Een opdracht betreft het maken van een werk dat weer ter veiling gebracht kan worden; de andere opdracht behelst een performance voorafgaand aan de veiling.
· De artotheek stelt zijn ruimte weer beschikbaar voor het 45 euro project. Dit project wil een bij- drage leveren aan het intensiveren en versterken van de contacten tussen jongeren en kunstenaars. In het kader van dit project kunnen jongeren onder de 21 kunst kopen voor het bedrag van 45 euro. aan deze verkooptentoonstelling hebben talentvolle jongeren die zich voorbereiden op een stage gelopen bij beeldend kunstenaars. Het resultaat daarvan zal eveneens op deze tentoonstelling te zien zijn.
Kortom, de Staalkaart is een veelzijdig initiatief, dat bijdraagt aan een versterkte positie van de beeldende kunst in Amersfoort. De (deel)activiteiten van de Staalkaart worden mede mogelijk

gemaakt door de Gemeente Amersfoort, K.F. HeinFonds, Lokaal 4, KEES, Govaert makelaardij, Scheerder bv, bouwbedrijf Van Zwol, Heilijgers bouw, Architektenburo Hopstaken, alle adverteer- ders in de catalogus en uiteraard door alle deelnemende kunstenaars. KUNSTLIMO
JONGE KUNST

S T A A L K A A R T I S

E E N W E R K G R O E P

VANDESTICHTING

KUNSTKIJKROUTE

CORRESPONDENTIE

ADRES:L O K A A L 4

A R N H E M S E

W E G 4 1 3 8 1 7 C A

A M E R S F O O R T

0 3 3 4 6 1 9 3 8 0


---- --