SP Tilburg

1 oktober 2005

Optocht van de lege portemonnee

Op zaterdag 15 oktober vindt om 15.30 uur vanaf De Heuvel in Tilburg de 'Optocht van de Lege Portemonnee plaats'. Met deze actie vraagt het Samenwerkingsverband Tilburg Tegen Armoede aandacht voor, en protesteert tegen de armoede die vele burgers in Nederland hard treft. De actie vindt plaats in verband met de Internationale Dag van Verzet tegen Extreme Armoede, die in 1992 door de Verenigde Naties is erkend.

De schrijnende armoede is enorm toegenomen. Bezuiniging op bezuiniging duwt vele mensen onder het bestaansminimum, 70% hiervan zit in de schuldhulpverlening. Het aantal mensen dat een beroep moet doen op voedselbanken groeit met de dag en dat er in het land speciale supermarkten voor mensen met een minimum-inkomen van de grond komen, spreekt boekdelen.

Minstens zo schrijnend is het feit dat veel armen zich uit schaamte niet eens tot de hulpverlening wenden en in "stille armoede" leven. Dan zijn er nog mensen zonder verblijfsvergunning, uitgeprocedeerde vluchtelingen die uit de opvang gezet worden, en het toenemend aantal dak- en thuislozen. Een wandeling over de Gasthuisring richting het Wilhelminapark maakt veel duidelijk.

Samenwerkingsverband Tilburg Tegen Armoede roept daarom mensen op om de straat op te gaan. We zullen een 'Optocht van de Lege Portemonnee' houden, waarbij we lege portemonnees en ervaringsverhalen van minima verzamelen en deze bij de afsluiting daarvan aanbieden aan wethouder Gon Mevis. Daarmee willen we het gemeentebestuur oproepen om te doen wat het kan om de armoede te bestrijden. Tevens vragen we van de wethouder om dit noodsignaal door te geven aan de regering. Het is immers deze regering die met haar sloop van de sociale voorzieningen steeds meer mensen de armoede in drijft.
Rond 17.00 zal onze eigen Koningin van de Armoede, namens Tilburg Tegen Armoede de lege portemonnees met ervaringsverhalen aanbieden aan de wethouder.

De actie is georganiseerd vanuit samenwerkingsverband Tilburg Tegen Armoede. Dat is voor deze actie in het leven geroepen op initiatief van Platform Keer Het Tij Tilburg en bundelt een aantal politieke en maatschappelijke organisaties en personen.

Meer informatie: keerhettijtilburg@antenna.nl

---- --