PERSBERICHT - 2005-10-13

NBTC: helft vakantiegangers gaat 'lekker weg in eigen land'

Komende weken 1,2 miljoen op herfstvakantie

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat in de komende twee herfstvakantieweken zon 1,2 miljoen Nederlanders een korte vakantie zullen houden. De helft van hen (600.000) doet dat in eigen land, de rest gaat naar het buitenland. In de eerste week (15 t/m 21 oktober) gaan circa 700.000 vakantiegangers op pad, in de tweede week zon half miljoen.

De herfstvakantie 2005 laat een vergelijkbaar beeld zien ten opzichte van 2004. Ook dit jaar vindt de herfstvakantie gespreid plaats. In de periode van 15 tot en met 23 oktober 2003 hebben de regios Midden en Zuid vakantie. Voor de regio Noord valt de herfstvakantie in de periode 22 tot en met 30 oktober.

Bungalow in trek
In Nederland blijft de bungalow in trek als accommodatie. De Nederlandse vakantieganger pakt vooral de auto als vervoermiddel. Veel gezinnen met kinderen zullen erop uit trekken voor een dagje uit. Om uit te waaien op het strand, te wandelen in de bossen, of voor een bezoek aan een museum of een attractie.

Veel te doen
Er is de komende vakantieweken van alles te doen: bij Madurodam staat de herfstvakantie in het teken van Pinkeltje, en tussen 15 en 23 oktober staat Eindhoven met de Dutch Design Week in het middelpunt van de (inter)nationale belangstelling als Nederlandse centrum van design. Wie kennis wil opdoen kan tijdens de 20steWetenweek van 19 tot en met 26 oktober terecht in ruim 140 universiteiten, bedrijven, musea, Science Centra en andere instellingen.

Lego en Ötzi
Liefhebbers van Lego moeten naar Zwolle, waar van 20 tot en met 25 oktober in de IJsselhallen voor de vijfde keer LEGO WORLD wordt gehouden. Erg interessant is, nog tot en met 30 oktober, ook de nieuwe archeologische tentoonstelling 'Ötzi, de gletsjermummie' in het Drents museum in Assen.

Nog meer tips voor een dagje uit staan op www.holland.com en www.lekkerweg.nl.