16 oktober Wer eldvoedseldag: Honger Hoeft Niet!

Persbericht Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling Eindhoven, 5 oktober 2005 - In het kader van Wereldvoedseldag, 16 oktober, wordt op tal van plekken in Nederland een Wereldmaaltijd georganiseerd. De Wereldmaaltijd brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!

Voedsel genoeg voor iedereen!

Bij een Wereldmaaltijd eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!
De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger iedere dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.
Op basis van cijfers van de FAO (peiljaar 2000) berekende Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram mais, 60 gram gerst, 68 `gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie. (bron: FAO).
In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om importingredienten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.
Vooral in de periode rond Wereldvoedseldag (16 oktober) worden op allerlei plaatsen in Nederland Wereldmaaltijden georganiseerd. Opvallende Wereldmaaltijd-intiatieven dit jaar zijn een werklunch met minister Van Aardenne, op 10 oktober in Den Bosch (tijdens haar werkbezoek aan de Brabantse Centra voor Ontwikkelingssamenwerking COS), en de participatie van leerlingen van horeca-opleiding De Rooi Pannen in Tilburg. Zij bereiden en serveren verschillende Wereldmaaltijden in hun schoolrestaurants.

Het Wereldmaaltijd-concept

Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij geinspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd worden het hele jaar door op tal van plekken in het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, studenten, gemeenten en festivalorganisatoren. Verslagen van Wereldmaaltijden staan op:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#verslagen
De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen... In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat uitvoerige achtergronden, feiten en cijfers, menusuggesties, een poster en een informatieve placemat. Ook biedt het pakket suggesties voor bewust consumeren met oog voor het milieu en rechtvaardige Noord-Zuid verhoudingen, en een handig draaiboek voor het organiseren van een Wereldmaaltijd. Tenslotte bevat het pakket inspirerende teksten die gebruikt kunnen worden bij bezinningen. Aankondigingen van Wereldmaaltijden vindt u op http://www.omslag.nl/voedsel.htm Via deze site is ook uitvoerige achtergrondinformatie over de Wereldmaaltijd beschikbaar, een groot aantal verslagen van Wereldmaaltijden die de afgelopen tijd plaatsvonden, en enkele uitgewerkte recepten. Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro, inclusief porto en is te bestellen via giro 753665, t.n.v. Omslag in Eindhoven, o.v.v. 'Wereldmaaltijd'.
___________________

Noten voor de pers
Meer informatie over de Wereldmaaltijd is verkrijgbaar bij Omslag: 040-2910295 (Marta Resink, Dick Verheul)
Uitgebreide achtergronden, feiten en cijfers, aankondigingen en verslagen van recent georganiseerde Wereldmaaltijden vindt u op de website: http://www.omslag.nl/voedsel.htm

_____