Bonnefanten Museum Maastricht

'Focus Monika Baer'
Zondag 16 oktober en zaterdag 21 januari 2006 van 15.00-16.00 uur

Lezing in Bonnefanten zaal door cultuurfilosoof Guido Goossens over

het werk van de Berlijnse schilder Monika Baer (1964 Freiburg). Het gaat om een overzicht van schilderijen, collages en tekeningen.

Sinds het begin van de jaren negentig ontwikkelt Baer in haar werk een romantische en surreële beeldwereld. Raadselachtige, bizarre en campy motieven houden de blik gevangen in voorstellingen die vaak verwijzen naar het theater en het rollenspel. Als met haren omkranste bolvormen, weeïg zoete meisjesgezichten, porseleinen pijpen, een lugubere varkenskop en uitbundige bloemenguirlandes verschijnen tegen een achtergrond van atmosferische kleurvelden en verfsluiers. Realistisch weergegeven motieven vloeien vrijwel ongemerkt over in dunne strepen acrylverf. Omgekeerd doemen uit een wirwar van abstracte potloodlijnen een darmstelsel; kanalen; snoeren; spinnenwebben of verstrikte boomwortels op.

Baer eigent zich allerlei als achterhaald beschouwde stijlen en motieven uit de kunstgeschiedenis toe om er een geheel eigen draai aan te geven. Iconografische en schilderkunstige beeldelementen van uiteenlopende herkomst worden op doek tot een geloofwaardige samenhang gebracht. Aldus creëert Baer hedendaagse allegorieën die open staan voor meer dan één interpretatie en waarin de feminiene blik geïncorporeerd is.

Kosten EUR 3,50 (excl. entreebewijs)
Reserveren gewenst via: 043 329 0111 (di t/m vrij) of reservations@bonnefanten.nl