75 jaar geleden: Dudok's beroemde Bijenkorfgebouw geopend

Mus eum het schielandshuis

16 oktober: 75 jaar geleden Dudok's Bijenkorf in Rotterdam geopend

Tentoonstelling 'Winkelen' tot en met 28 mei 2006

Zondag 16 oktober aanstaande is het 75 jaar geleden dat de Bijenkorf zijn eerste Rotterdamse vestiging opende. Het hypermoderne glaspaleis van architect Dudok was meteen razend populair: 70.000 mensen kwamen op de openingsdag het gebouw bekijken. Op de tentoonstelling Winkelen In Museum Het Schielandshuis is te zien hoe indrukwekkend het gebouw moet zijn geweest. Een reusachtige foto, een prachtige maquette, toonbanken met koopwaar en prachtige etalages brengen de bezoeker even 75 jaar terug in de tijd.

Winkelstad Rotterdam kreeg een enorme impuls toen in 1930 de schitterende Bijenkorf van Dudok werd geopend. Het kooppaleis van licht en lucht trok van heinde en verre shoppers aan en oogste internationaal bewondering. Maar al in mei 1940 werd tweederde van Dudok's meesterwerk met de grond gelijk gemaakt en ook de rest van de winkelstad vernietigd in het bombardement van Rotterdam. Na de oorlog bloeide de stad weer op met nieuwe winkelconcepten als de Lijnbaan en in 1957 opende een splinternieuwe Bijenkorf, die het zwaar getroffen gebouw van Dudok verving.

Imago. Wat je koopt ben je zelf...?
Vanaf 1 november

In Museum Het Schielandshuis kan de bezoeker in de tentoonstelling 'Winkelen' de ontwikkeling van 100 jaar winkelen in Rotterdam volgen. Binnenkort zijn ook de shoppers van de toekomst te zien. Ruim 600 leerlingen uit de onderbouw van het Rotterdamse voortgezet onderwijs doen mee met de educatieve workshop 'Imago. Wat je koopt ben je zelf...?' van de SKVR Beeldfabriek en het Historisch Museum Rotterdam. De leerlingen maken een digitale etalage rond zichzelf met modern beeldmateriaal en beelden uit de tentoonstelling. Tussen de gereconstrueerde etalages in de tentoonstelling worden vanaf november de resultaten geprojecteerd.


Noot voor de redactie,