Llink


LLinke Soep

LLinke Soep Afl. 6

uitzending(en)

vr 14 oktober 2005 van 20:00 uur tot 21:00 uur op Radio 1

deze aflevering

Zondag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. In LLinke Soep besteden we daar uitgebreid aandacht aan.

Wie heeft er honger?

'De hongerige mensen in Afrika'. Daar hebben we 't vaak over. Maar wie bedoelen we daar eigenlijk mee? Zijn dat de mensen die vel over been zijn, met vliegjes op hun neus? Of zijn het ook de mensen die net niet dood gaan van de honger, omdat ze iedere dag wel iets eten, maar ook zo weinig krijgen dat je toch niet van een fatsoenlijk leven kunt spreken? Hoeveel mensen hebben er honger wereldwijd? Hoe komt het dat er steeds maar weer honger is in dezelfde landen? Dat kunnen we toch zien aankomen? En wat kunnen we daar nou het beste aan doen? Geld geven, eten sturen, of iets anders? En vooral: waarom kan het niemand meer wat schelen dat de bevolking van Niger of Mali massaal sterft? Waarom doet het niemand wat?

Geld geven, of...

Veel geld overmaken naar arme landen, in de hoop dat 't daar dan beter gaat, is een methode van ontwikkelingshulp die steeds meer omstreden raakt. Het geld komt vaak niet op de goede plekken terecht. Maar wat wel de goede methode is om ontwikkelingshulp te verlenen... Het ICS (Internationaal Christelijk Steunfonds) heeft hier onderzoek naar gedaan. Zo heeft ICS gekeken wat de verschillen zijn als je kinderen schoolboeken geeft, een schooluniform of ontwormingspillen. Dat laatste blijkt het meest succesvol om kinderen naar school te laten gaan. Directeur Els Hekstra van het ICS komt uitleg geven.

Big Bother

En natuurlijk gaat Marcel weer op stap met de Big Bothermeiden. Lees hier meer...

Beleef het mee!

Tien meiden, 1 huis. Gaat het ze lukken om duurzaam te leven? Gaan zij het verschil maken? Big Bother elke vrijdagavond op Radio 1. Ga naar de Big Bother pagina!