Ingezonden persbericht

Wereldvoedseldag in de Melkweg

Bekende Nederlanders die armpje drukken met 'Unfair Food' en Handelen tegen Honger

AMSTERDAM (MELKWEG), 20050926 -- Op 16 oktober van 18.30 tot 1.00 uur vindt de jaarlijkse Wereldvoedseldag plaats in de Melkweg te Amsterdam. Voormalig topman van Unilever Hans Eenhoorn (lid van de VN Taskforce on Hunger) strijdt die avond onder meer tegen Boris van der Ham, tweede kamerlid voor D66 in de FairFood HongerQuiz. TV Presentator Eddy Zoëy velt als juryvoorzitter een oordeel over de projecten van de deelnemers aan de FairFood Ideeënwedstrijd. Dit alles en meer met als doel op een informatieve én leuke manier het wereldvoedselvraagstuk aan de orde te brengen.


Wereldvoedseldag is in het leven geroepen met als doel 'voedsel voor iedereen' tot mensenrecht te maken voor de generaties van nu en die van de toekomst. Meer dan 150 landen wereldwijd schenken jaarlijks op 16 oktober aandacht aan deze dag. FairFood en Stichting Wereldvoedselvraagstuk/FAO Comité Nederland organiseren dit jaar verschillende activiteiten in de Amsterdamse Melkweg. Zowel BN'ers als het publiek krijgen deze avond de kans op een leuke manier actief een bijdrage te leveren aan het oplossen van de hongerproblematiek.

In de HongerQuiz strijden ondermeer Hans Eenhoorn en politiek Den Haag om de hoofdprijs: armpje drukken met levensgroot Evil-Food. Ook de FairFood Ideeënwedstrijd bereikt deze avond een hoogtepunt. De teams presenteren hun ideeën om de oorzaken en oplossingen van de hongerproblematiek meer bekendheid te geven aan de vakjury o.l.v. Eddy Zoëy. Deze zal op geheel eigen wijze de winnaar bekend maken. Het winnende team ontvangt ¤ 5000, waarmee het haar idee ten uitvoer mag brengen om zodoende een zo groot mogelijke groep Nederlanders te bereiken.

In het onderdeel 'Handel tegen Honger' kan het publiek deze avond zelf een bijdrage leveren aan de strijd tegen honger door deel nemen aan de verschillende activiteiten. De organisaties FairFood, ICCO, NOVIB, Globalicious en de Food Trade and Nutricion Coalition bieden hiervoor ludieke activiteiten aan die het publiek op een vermakelijke manier leiden naar mogelijke oplossingen voor honger. Zo kan je bij FairFood letterlijk de strijd aan gaan tegen oneerlijk voedsel door informatie in te winnen over oneerlijk voedsel. Vervolgens armpje te drukken tegen levensgrote oneerlijke voedselprodukten. Om daarna de petitie te ondertekenen en FairFood te steunen in haar strijd tegen oneerlijke handel die honger veroorzaakt.

Voor meer informatie over de oorzaken van en oplossingen voor de hongerproblematiek kan men terecht op de informatiemarkt. De avond wordt feestelijk afgesloten met het optreden van stand-up comedian Jaap Robben en een eindfeest met muziek, o.a. verzorgd door de band Touchin' Tongues en de DJ's van Deepfunk. Meer informatie en updates over het programma van Wereldvoedseldag zijn te vinden op www.wereldvoedseldag.nl.

Wanneer: zondag 16 oktober 2005 van 18.45 tot 1.00 uur (deuren open 18.30 uur)
Waar: Melkweg - Lijnbaansgracht 234a - Amsterdam




FairFood