Ingezonden persbericht


Amsterdam . 28 september 2005

ING Amsterdam Marathon: ijzersterk deelnemersveld en persoonlijke uitdagingen

De ING Amsterdam Marathon belooft op zondag 16 oktober aanstaande in veel opzichten een baanbrekend en onvergetelijk sportevenement te worden. Zo markeert het 30-jarige jubileum van dit evenement een historische mijlpaal. Daarnaast zullen naar schatting bijna 20.000 topatleten, sporters en sportliefhebbers aan de start verschijnen; een stijging van meer dan 20 procent vergeleken met vorig jaar. De verwachtingen zijn ook hooggespannen door de deelname van looplegende Haile Gebrselassie. Duizenden deelnemers lopen de marathon met een bijzondere, eigen missie. Onder het motto 'Support the Challenge' steekt hoofdsponsor ING hen een speciaal hart onder de riem.

Amsterdam staat op de vierde plaats van de wereldranglijst van snelste marathonsteden. Deze prominente positie zou wel eens verder verstevigd kunnen worden door de routeaanpassing -het parcours is zo'n 40 seconden sneller geworden - en de deelname van 'The Emperor' Haile Gebrselassie. De 'beste lange-afstandsloper allertijden' doet in Amsterdam een poging het parcoursrecord van 2.06.23 dat de Keniaan Robert Cheboror vorig jaar op zijn naam schreef, te verbreken. Dat de atleet in absolute topvorm is, bewees hij onlangs tijdens de Tilburg Ten Miles toen hij de snelste tijd ooit op deze afstand neerzette. Gebrselassie maakt deel uit van een topdeelnemersveld dat op het snelle parcours weer hoge ogen gaat gooien, waaronder de Ethiopiër Tesfaye Tola en Keniaan Daniël Yego.

Olympisch Stadion
Op 16 oktober wordt om 11:00 uur wordt in het Olympisch Stadion het startschot gegeven voor de ING Amsterdam Marathon 2005. Hier vinden niet alleen start en finish plaats, maar is na zeven kilometer ook een 'tussenstop', wanneer het parcours door het stadion heenloopt. De volledige wedstrijd zal live worden uitgezonden op Nederland 2 door de NOS. Naast deze marathon worden ook een halve marathon, De Echo 10 km loop, een Jeugdloop en de ING Management Estafette Marathon deze dag gelopen. Het programma in het Olympisch Stadion wordt gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske en het publiek wordt de hele wedstrijd vermaakt door Radio 538 DJ's Rick Romijn en Niels van Baarlen, de sidekicks van Edwin Evers. Verder zijn er langs het parcours allerlei sport- en spelactiviteiten (bijvoorbeeld op het Galileïplantsoen en de Oostenburgergracht. Bovendien treden langs de hele route tien sambabands en percussionisten op om de sfeer onder de toeschouwers er overal goed in te houden (zie programma onderaan persbericht).

Campagne: renners met een missie
Ook dit jaar gaan duizenden mensen hun eigen persoonlijke uitdaging aan tijdens deze uitputtingsslag van 42 kilometer. Vaak doen zij dit vanuit een bijzondere drijfveer; om een persoonlijke missie te vervullen. Echte helden met echte verhalen. Alle reden voor ING om onder het motto 'Support the challenge' deze 'renners met een missie' een hart onder de riem te steken.

Dit komt mede tot uiting in de campagne die vanaf 3 oktober de ING Amsterdam Marathon 2005 onder de aandacht van het publiek gaat brengen. Hierin geven negen deelnemers - waaronder Haile Gebrselassie - aan waarom zij de marathon willen volbrengen; wat hun missie is. Zoals: 'Zodat ik weer zelfvertrouwen krijg na mijn burnout" (nummer 5893: Jan Aalbers) of 'Van 102 kilo naar 65, van XXL naar S, van start tot finish' (nummer 3277: André Reins). ING roept het publiek dan ook op deze en de talloze andere helden uit volle borst te komen aanmoedigen en ondersteunen.

Bovendien wordt bij de Sporthallen Zuid (inschrijf- en aanmeldlokatie) een enorme muur opgetrokken, waarop ook andere deelnemers in een persoonlijke boodschap duidelijk kunnen maken welke missie hen voor ogen staat. Haile Gebrselassie zal bij deze 'Mission Statement Wall' het spits afbijten met zijn statement: "My aim is to break the course record'. Na de ING Amsterdam Marathon zal deze Mission Statement Wall verder reizen naar andere ING marathons wereldwijd zoals in New York, Taipei, Ottawa enzovoort.

Noot aan de redactie (