Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 32 jaargang 2005

Door René van Heusden

Oogstverwachtingen Europa 2005

Duitsland: zeer goed

Duitsland belooft met 2005 een prachtige oogst te gaan beleven. Na een stabiel verloop van de vegetatie heeft het prachtige najaarsweer voor een perfecte rijping gezorgd. Men spreekt in dit verband terecht van 'der goldene Oktober' (de gouden maand oktober). Gemeten naar opbrengst wordt 2005 eerder een gemiddeld jaar met een relatief beperkt volume.

Het uitlopen van de stokken verliep in de regel volgens normaal patroon. Enige uitzonderingen hierop waren er in Mosel-Saar-Ruwer en Nahe, waar nachtvorst in mei al in een vroeg stadium tot een natuurlijke reductie van het oogstvolume leidde. De bloei kende geen problemen vanwege gematigde dag- en nachttemperaturen. Een aansluitende periode van koelte deed een deel van prille trosjes afvallen (verrieseln), wat evenals de vorst bijdroeg tot een natuurlijke reductie van de opbrengst. Na deze koelte volgde in juni warm en droog weer met voldoende neerslag. De vegetatie raakte hierdoor in een explosieve versnelling. Ook in juli ging het dankzij het goede weer vlot. In het verdere verloop bleef het effect van ziektes als oidium en peronospora beperkt, maar in de Pfalz en Mittelrhein richtte hagel plaatselijk de nodige schade aan. Mede door de 'luchtige' structuur van de trossen en het verhoudingsgewijs kleine aantal trossen per stok is sprake van gezonde druiven met uitstekende mostgewichten die in de buurt van 2003 komen maar met een betere zuurgraad en aromapotentieel. Dankzij het kleine volume in combinatie met enkele weken aanhoudend mooi weer is de rijping zeer voorspoedig verlopen, zowel bij de Riesling aan Rijn en Moezel als bij de Spätburgunder in Baden

Frankrijk: goed tot zeer goed

Alsace

Goede vooruitzichten voor de Alsace. De pluk begon hier op 7 september voor Crémant, op 22 september voor stille wijnen en op 6 oktober voor Vendanges Tardives. De oogstomstandigheden waren gunstig, terwijl de druiven in een prima conditie verkeerden. Vooral de afwisseling van warme dagen en koele nachten in augustus en september is een evenwichtige rijping ten goede gekomen. Van de afzonderlijke druivenrassen lijkt met name Pinot Noir het dit jaar erg goed te doen - net als in het naburige Duitse Baden. Naar verwachtig zal het volume lager uitvallen dan in 2004, mede vanwege de door het INAO opgelegde daling van het maximumrendement. Wel zal het een nieuw recordjaar voor Crémant kunnen worden.

Beaujolais

Klein maar goed geslaagd. In volume de kleinste oogst van de afgelopen tien jaar, met uitzondering van 2003, en ongeveer 30% lager dan normaal. Verklaring hiervoor is vooral de droogte. Men plukte vanaf 5 september kleine, maar gezonde druiven die kwalitatief goede wijnen moeten opleveren.

Precies wat de Beaujolais nodig had. Grote volumes hoeven daar op dit moment niet de grootste bekommernis te zijn.

Bordeaux
Bordeaux koerst af op een zeer goede jaargang. Een probleem is alleen wel dat de kwaliteit gepaard zal gaan met een groot volume. Gelet op de stagnerende verkopen is dat nu net iets wat men liever had vermeden. Het volume is enigszins verrassend gelet op de grote droogte. Bordeaux kreeg dit jaar minder dan de helft neerslag dan normaal en kende bijgevolg een uitgesproken droge zomer. Alleen in de Graves zal de opbrengst dit jaar wat lager liggen dan gemiddeld. Jonge stokken op diepe kiezelbodems kregen daar nogal wat stress te verduren als gevolg van de langdurige droogte. De rest van Bordeaux zal echter niet ver achterblijven bij het genereuze 2004 en zeker bovengemiddeld uitvallen, vooral wanneer er sprake is van terroirs die vocht kunnen vasthouden.

Het droge voorjaar maakte een vroege en gelijkmatige bloei mogelijk, de warme zomer een vroege verkleuring van de druiven (véraison) eind juli alsmede een snelle en homogene rijping. De zon in september en een beetje welkome neerslag deden de rest.De droogte had als grote voordeel dat de druiven in uitstekende gezondheid verkeerden. Eind augustus al werden de eerste witte druiven (sauvignon) voor droge witte wijn geoogst in de Graves. Half september volgde de eerste merlot in vroegrijpe wijngaarden. Deze druif lijkt het in 2005 bijzonder goed gedaan te hebben met wijnen die te typeren zijn als rijk en weelderig. Ook de cabernets lijken zeer goed te zijn geslaagd.

Bourgogne

Ook in de Bourgogne is er volop reden tot tevredenheid over de kwaliteit. Na een warme, droge zomer en pas in augustus een beetje lang verwachte regen startte de pluk startte hier in de tweede helft van september onder zeer gunstige omstandigheden. Producenten die te vroeg waren begonnen, konden op hun schreden terugkeren en rustig nog even wachten. Chardonnay was dit jaar het eerst aan de beurt. Naar verwachting zal die uitgebalanceerde, aromatische wijnen op gaan leveren. Pinot noir is in de regel zeer rijp binnengehaald met bovendien dikke schillen. De gezonde staat van de druiven maakte het mogelijk om ze een lange inweking te geven en wijnen met veel kleur en structuur te vinifiëren. Een andere factor die bijgedragen heeft aan de concentratie van de wijnen is de economische crisis die boeren gedwongen heeft met lagere opbrengsten te gaan werken. Zoals voor de meeste gebieden in Frankrijk geldt ook voor de Bourgogne dat de opbrengst ruim onder het langjarig gemiddelde ligt.

Champagne

In de Champagne kwam de pluk medio september op gang na een nogal natte periode daaraan voorafgaand. Als geroepen kreeg men nog een paar dagen met mooi herfstweer. Dat was hard nodig, omdat de rijping tot dan toe enigszins onregelmatig was verlopen. Winnaar dit jaar is de chardonnay, het meest rijp van de drie druivenrassen. Pinot noir is goede tweede dankzij een mooie laatste rijpingsfase. Wat minder gunstig ziet het eruit bij de gevoelige pinot meunier. Die rijpte onregelmatig en had problemen met rotting. Niettemin is de kwaliteit over het algemeen heel bevredigend met mogelijk voldoende niveau voor het produceren van wijnen met oogstjaar. Dat geldt dan met name voor druiven uit Premiers en Grands Crus, d.w.z. de beste terroirs van de Champagne. Opvallend detail: anders dan in de rest van de Frankrijk waren de druiven ongewoon van omvang.

Languedoc

De Languedoc leek begin september af te stevenen op een prachtige oogst, maar op diverse plaatsen hebben noodweer en overstromingen roet in het eten gegooid. Schade is vooral aangericht in de Gard en in het noordelijke deel van de Hérault, departementen waarin o.a. delen van de a.o.c. Coteaux du Languedoc te vinden zijn. In de Minervois zijn sommige sectoren getroffen door zware hagel, maar zijn andere gespaard gebleven. Limoux, Corbières en Cabardès hebben de dans aardig weten te ontspringen.

Rhône

De Rhône bleef verstoken van noodweer en kende zodoende een tamelijk probleemloze oogst, kwalitatief prima geslaagd en in volume van gemiddelde omvang. In het zuiden begon de pluk al eind augustus in vroegrijpe percelen in de Gard, in het noorden op 12 september voor de syrah.

Italië: wisselvallig

Italië heeft dit jaar te maken gekregen met een lastige oogst die het uiterste gevraagd heeft van individuele producenten. Debet hieraan waren de nogal wisselvallige weersomstandigheden, vooral in het noorden en midden van het land. In het zuiden en op Sicilië zag het er in dat opzicht een stuk beter uit. Zag het er in de zomer aanvankelijk nog naar uit dat droogte het grootste probleem zou gaan vormen, vanaf midden augustus werden dat juist de overvloedige neerslag en daarmee samenhangende problemen als ziektes en rotting. In Piemonte kwam daar ook nog plaatselijke hagel bij.

Toscane op zijn beurt had te kampen met koel weer voorafgaande aan de oogst. Een lichtpuntje is wel dat de vruchtbaarheid lager was dan in 2004 en de concentratie hoger, zodat wel degelijk gestructureerde wijnen mogelijk zijn. Duidelijke winnaars in 2005 zijn hoe dan ook de gebieden in het zuiden en de eilanden.

Portugal: weinig maar goed

Portugal heeft het dit jaar zwaar te verduren gekregen door droogte en zware bosbranden. De branden hebben geen invloed gehad op de wijnoogst, de droogte zo veel te meer. In bepaalde streken viel dit jaar 2/3 minder regen dan normaal. De oogst is dientengevolge heel klein van omvang, maar bij vlagen ook heel goed. Het fruit dat de kans kreeg om rijp te worden, was zo gezond als het maar zijn kon. In het voordeel waren wijngaarden die ofwel hoog gelegen zijn, ofwel veel oude stokken met diepe wortels hebben.
Druiven waren klein en hadden dikke schillen. Ook de Douro - de streek van de portwijngaarden - onttrekt zich niet aan het algemene beeld van schaarste.
Met 120.000 pipes zal de portproductie 10% onder de verwachte wereldwijde verkoop voor dit jaar liggen. Dit zou eventueel prijsstijgingen in de hand kunnen werken.

Spanje: weinig maar goed

Tot ver na de zomer aanhoudende warmte en droogte - ook naar Spaanse begrippen extreem - hebben dit jaar hun tol geëist in de vorm van een sterke daling in de productie ten opzichte van afgelopen jaar. De pijn wordt wel verzacht door een over het algemeen goede kwaliteit van de wijnen. De stokken hadden weliswaar te lijden onder stress, maar bleven door de droogte gespaard voor ziektes en schimmel. Het fruit was zodoende perfect gezond, met de aantekening dat de zuurgraad wel een punt van aandacht was. Afhankelijk van de regio liggen de opbrengsten meestal ver onder die van 2004. Officiële cijfers in september spraken van 14% voor het hele land, maar in gebieden als Ribera del Duero en Penedès spreekt men van 40% minder. Opvallend genoeg lijkt Rioja de dans te zijn ontsprongen. Spanjes totale oogst werd in september geraamd op 40 tot 43 miljoen hectoliter tegen 50 miljoen vorig jaar.