Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Race tegen de klok

Uitzenddatum: Zo. 16 oktober 2005, 20.15u
Verslaggeving: Aart Zeeman

Voor veel gewonden in Pakistan begint de tijd te dringen. Als zij niet snel hulp krijgen, dreigen duizenden de komende dagen te overlijden. Door het slechte weer is het echter moeilijk om de afgelegen gebieden te bereiken. Een reportage.

Nasleep
Het officiële dodental door de aardbeving in Pakistan is gestegen tot 38.000, maar de nasleep zal nog meer slachtoffers eisen. In de afgelegen gebieden zullen mensen zonder hulp sterven aan ontstoken wonden, koudvuur en onderkoeling.

Rukwinden
De hulp kan het gebied maar moeilijk bereiken. Veel afgelegen dorpen kunnen alleen bereikt worden per helikopter. Omdat rukwinden en zware regenval het opstijgen belemmeren, zijn de hulphelikopters schaars. Vrachtwagens en klimploegen proberen de geïsoleerde plekken te bereiken.

Modderpoel
Door de aardbeving van ruim een week geleden kampt Pakistan met 62.000 gewonden en 3,3 miljoen daklozen. Zij worden opgevangen in tenten, maar hebben ook veel last van het gebrek aan hulp en het weer. Voor de bevolking is te weinig eten. Door de regen zijn de tentenkampen veranderd in modderpoelen. Met grote angst wordt de winter afgewacht. Links:
Giro 800800, voor hulp aan slachtoffers
Dossier South Asia Quake (BBC)
Informatie over Pakistan (ministerie BuZa)
Dagboek Pakistan, door Eric van der Lee (St. Vluchteling)