Politie Midden- en West Brabant

Snel politienieuws? Klik op RSS

Weekendpersberichten Breda

BREDA, 16 oktober 2005

Verkeer Breda grondig gecontroleerd

BREDA: Tussen 14:00 uur en 21:00 uur is afgelopen zaterdag door de Bredase politie, het Verkeershandhavingsteam van de politie, de Koninklijke Marechaussee en de Douane een grote verkeerscontrole gehouden. Dit gebeurde op de Topaasstraat. Verkeer vanaf de Claudius Prinsenlaan werd ter plekke aan een inspectie onderworpen op alcoholgebruik en de technische staat van de voertuigen. Motorrijders van de politie zorgden ervoor dat ook bromfietsbestuurders naar de controlelocatie kwamen.

In totaal werden 203 personenautos, 100 bromfietsen en 10 overige voertuigen zoals taxis en bedrijfsauto gecontroleerd. In 86 gevallen is een proces-verbaal uitgeschreven. Hieronder een opsomming


- 11 x geen gordel dragen

- 9 x niet tonen rijbewijs

- 1 x kind vervoeren in laadruimte voertuig

- 8 x voor een technisch gebrek

- 15 x tegen een bestuurders/passagiers van een bromfiets voor niet dragen held

- 9 x geen bromfietscertificaat

- 8 x opvoeren van bromfiets

- 25 x voor overige gebreken.

77 bestuurders hebben een blaastest afgelegd. Geen van de gecontroleerde bestuurders had gedronken.

Voorts werden twee Franse mannen aangehouden voor het voorhanden hebben van een verboden speelgoedwapen en wurgstokjes. Zij kregen van de Officier van Justitie onmiddellijk een boete opgelegd van 375,-- die zij meteen konden betalen. Door de medewerkers van de Douane werd een naheffing opgeleegd aan de eigenaar van een bedrijfsauto met grijs kenteken die in zijn laadruimte zitplaatsen had bevestigd.

Gedurende de gehele controle zijn twee medewerkers van de ANWB wegenwacht aanwezig geweest. Deze hebben bij 35 bestuurders van autos hun kapotte verlichting ter plaatse gerepareerd. Hierdoor werd door de politie waarschuwend opgetreden voor deze feiten.

Man aangehouden voor gebruik pepperspray

ZEVENBERGEN: Zondagochtend rond 04:15 uur is een medewerker van een horecagelegenheid in de Kerkstraat aangehouden. Hij wordt ervan verdacht voor de ingang van de zaak met pepperspray te hebben gespoten op een groep jongeren. Aanleiding hiervan was een vechtpartij bij de ingang tussen een portier en een groep jongeren.

De portier wilde rond 03:45 uur een nog onbekende jongere, die binnen softdrugs gebruikte, de deur uit krijgen. Vrienden van deze jongere waren het hier niet mee eens en belaagden de portier. De man liep hierdoor lichte verwondingen op aan zijn gezicht. De politie heeft een aangifte van de portier opgenomen en onderzoekt deze vechtpartij.

Getuigen zagen vervolgens dat een medewerker van de zaak met pepperspray spoot om de inmiddels flinke opstoot te beëindigen. Dit werkte wel, maar het is echter streng verboden voor onbevoegden om pepperspray als geweldsmiddel te gebruiken. Toen de politie ter plaatse kwam, zagen zij dat een groot aantal jongeren tranende en bloeddoorlopen ogen hadden. Ook was de huid van hun gezichten rood gekleurd. Bij enkelen was ook de nek rood. Ze klaagden over branderige ogen en benauwdheid en wreven voortdurend in hun ogen. Een enkeling schreeuwde het uit van de pijn.

Agenten hebben hierop als eerste zorg geboden aan de slachtoffers door hun gelaat te spuiten met een zogenaamde Cool It spray. Deze wordt door agenten gebruikt wanneer ze zelf lichamelijk contact hebben gehad met pepperspray. Vervolgens hield de politie de man, 41 jaar uit Zevenbergen, aan. Hij werd overgebracht naar het bureau waar hij verhoord zal worden.

Jongen aangehouden voor vernielen politieauto

ZEVENBERGEN: Terwijl politieagenten zorg boden aan de slachtoffers van pepperspray en verklaringen opnamen van het hele gebeuren (zie vorig bericht), werd een van hun politiewagens vernield en onder geplast. Hiervoor werd rond 05:00 uur een 19-jarige man uit Zeist in de kraag gegrepen en aangehouden. Volgens eigen zeggen zag hij een agent voorbijlopen die hem ooit eens voor een ander strafbaar feit had aangehouden. Mede omdat de man dronken was, kon hij vervolgens zijn frustraties niet beheersen en vernielde hij drie antennes van de wagen, alsmede een spiegel. De auto werd ook gebruikt als wildplasobject. Wie hiervoor verantwoordelijk was, is nog onduidelijk. De man uit Zeist is na verhoor in de loop van vandaag weer vrijgelaten.

Aanhoudingen na geschil om parkeerplaats

BREDA: De politie heeft rond 20:45 uur een 39-jarige vrouw uit Breda aangehouden. Zij wordt ervan verdacht haar 49-jarige buurvrouw te hebben mishandeld in de Albert van Huffelstraat. In verband hiermee is ook een 47-jarige Bredase aangehouden. De dames vlogen elkaar in de haren vanwege een geschil om een parkeerplaats voor het huis van de 39-jarige. Deze zou steeds bezet worden gehouden door een vriendin van de 49-jarige. De aangehouden dames zijn rond 22:30 uur weer in vrijheid gesteld.

Aanhouding bij feestelijk Smartlappenfestival

ETTEN-LEUR: Het Smartlappenfestival in het centrum van Etten-Leur is dit weekend wat betreft de politie rustig verlopen. Op beide avonden was het flink druk, maar de sfeer was goed en gezellig. Vrijdagavond waren er op het hoogtepunt in de feesttent ongeveer 900 bezoekers. Zondagochtend rond 03:00 uur werd een 28-jarige man uit Etten-Leur aangehouden nadat hij tegen het kruisbeeld van de kerk op de Markt had geplast. De man weigerde elke medewerking en wilde zich niet legitimeren. Hierop werd hij aangehouden. Een uur later stond hij weer buiten, twee processen-verbaal rijker. Een voor wildplassen en een voor het niet voldoen aan de legitimatieplicht.

Verkeer gecontroleerd

BREDA: De politie heeft vrijdagmiddag van 15:15 uur tot 18:00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Westerhagelaan. Na controle met de lasergun werden uiteindelijk 91 bestuurders van de weggehaald voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 96 km/u, terwijl daar, het traject ligt binnen de bebouwde kom, 50 gereden mag worden. Verder heeft de politie drie bekeuringen uitgedeeld voor het niet handsfree bellen. Een auto werd van de weg gehaald aangezien die reed met geblindeerde ramen en mistlampen, terwijl het prachtig weer was.

Man aangehouden voor bedreiging

BREDA: Vrijdagavond heeft de politie rond 20:00 uur een 35-jarige man uit Breda aangehouden nabij de Groenedijk. De man zou eerder die avond zijn vrouw in hun woning hebben bedreigd met een mes. De politie onderzoekt de zaak.

Twee aanhoudingen tijdens uitgaansnacht

BREDA: In de uitgaansnacht van zaterdag op zondag heeft de politie twee mensen aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Etten-Leur kon mee naar het bureau omdat hij een leeftijdsgenoot uit Prinsenbeek een bloedlip had geslagen. Dit gebeurde rond 01:00 uur in de Schoolstraat. In de Reigerstraat gooide een 20-jarige Belgische student een illegaal stuk vuurwerk, een zogenaamde strijker, naar politieagenten. Hierop werd hij tot zijn eigen verbazing aangehouden. Hij verklaarde dat het in België toegestaan is om het hele jaar door vuurwerk te kopen en af te steken. In Nederland is dit verboden, dus kreeg de man een bekeuring. Beide verdachten zijn in de loop van de ochtend weer vrijgelaten.

Tevens heeft de politie 21 bekeuringen uitgedeeld voor foutief parkeren.

Auteur: Manfredi Mauro