Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse ronde 2: Hotels.nl houdt stand tegen landskampioen

Na het geklungel een maand geleden in Rotterdam wilde Hotels.nl graag wat goed maken. En niets leent zich daar beter voor als een wedstrijd tegen De Variant, al jarenlang de onbetwiste nummer één van Nederland. De Variant gaat tegenwoordig door het leven als U-Boat Worx, en eerlijk is eerlijk, deze sponsornaam is nog poëtischer dan Hotels.nl. U-Boat begreep de woeste plannen van de tegenpartij en verscheen in Groningen met zes grootmeesters achter de borden. Dat klinkt heel indrukwekkend, maar voor de play-offs hebben ze altijd nog jongens als Beljavski, Barejev, Aronian en Milov achter de hand.

Partijen online naspelen? Klik hier.

Onder grote publieke belangstelling ontwikkelde zich een spannende wedstrijd. Het begon allemaal heel rustig met een korte remise tussen Landa en Timman. Een scherpe Franse variant, maar net toen de strijd echt ging losbranden, vonden de heren elkaar in een zetherhaling. Landa vertrouwde de stelling niet helemaal en wilde in een teamwedstrijd met wit absoluut niet verliezen. Timman op zijn beurt kon nu mooi met zijn vriendin de zonovergoten Groningse binnenstad verkennen.

Via Tea Lanchava kwam de thuisploeg op voorsprong. Zij speelt graag tegen Breda. Vorig jaar won ze met een incorrect stukoffer heel snel van Joost Hoogendoorn, en deze keer was Blees de klos. Lanchava kwam met drie zware stukken even buurten bij de koning van Blees, en die werd daar zo zenuwachtig van dat hij prompt de fout inging. Passen was nog beter geweest dan het hoogst ongelukkige 29...Tf8.

In deze fase kwam Gert Ligterink me melden dat het gelijk stond. Hij zag mijn verbaasde blik en legde uit, dat hij de nul van die sukkel aan het zevende bord alvast had meegeteld. En inderdaad, de pionnenstructuur van Ligterink deed al snel pijn aan de ogen. Een wanhopig pionoffer om een beetje los te komen hielp ook al niet en Doettling haalde soepel het punt binnen.

Tegen de klok van vijven werd het remise bij Erik Hoeksema en Joost Hoogendoorn. Het was een moeizame, nerveuze partij. Ik won een pion, maar had in lichte tijdnood volledig over het hoofd gezien dat zwart met dame en toren mijn stelling kwam binnenvallen. Gelukkig ging het net niet mat en had zwart niet meer dan eeuwig schaak. Kopman Sergey Tiviakov was opgelucht. Want ik heb jou al veel gewonnen stellingen, gemakkelijk gewonnen stellingen, in tijdnood zien verknoeien. Dank Sergey, voor deze opbeurende woorden!

Een kwartiertje later werd het ook remise bij Joris Brenninkmeijer en Michail Feygin. Een loodzware, ingewikkelde Benoni, waarin wit zijn best moest doen om het evenwicht te bewaren.


2½-2½ stond het nu, met nog vijf partijen aan de gang. Daan Brandenburg stond de hele partij zwaar onder druk tegen de Duitse IM Rainer Buhmann en werd in het eindspel langzaam maar zeker uitgeteld. De landskampioen op voorsprong en sombere gezichten bij de thuisploeg er resteerden nog vier betere stellingen, maar waarschijnlijk allemaal nog net remise.

Aan het eerste bord een mooi affiche: Ivan Sokolov tegen Sergei Tiviakov. Een rustige Dame-Indiër, niet veel aan de hand, en na 19...Tc3 bood onze man dan ook remise aan. Sokolov weigerde, maar waarom werd niet duidelijk. Binnen de kortste keren stond zijn stelling op instorten en moest hij vluchten in een ongelijk lopereindspel met twee pionnen minder. Tiviakov had het gevoel dat het gewonnen moest zijn, maar kon achter het bord niets beslissends vinden. Sokolov verdedigde zich bekwaam en maakte remise.

De dichtgeschoven stelling bij Erik van den Doel en Jan Werle werd door iedereen als remise getaxeerd, maar dat veranderde toen Van den Doel plotseling een kwaliteit kwijtraakte. Een blunder, een doldrieste winstpoging, slecht getaxeerd, ik heb geen idee. Van den Doel kreeg er weliswaar twee pionnen voor, maar dat was lang niet genoeg. Met strakke hand wikkelde Werle af naar winst. Een onverwachte meevaller voor Hotels.nl, er waren nu zelfs nog kansjes op een 5½-4½ overwinning.

4-4, nog twee partijen bezig. Michail Gurevich en David Baramidze demonstreerden een ongelooflijk staaltje werklust, ze produceerden deze middag meer dan honderd zetten. Na een mislukte combinatie stond Gurevich heel slecht, maar met bewonderenswaardige taaiheid bleef hij op de been. Wat heet, op een zeker moment leek hij met dame en vrijpion tegen toren, loper en paard zelfs weer beter te staan. Ik had als toeschouwer in ieder geval geen flauw idee wie er nu eigenlijk op winst speelde. Uiteindelijk eindigde dit meeslepende gevecht met het unieke eindspel van dame tegen toren, loper en paard, geen pionnen. Volgens de computerprogrammas totaal verloren voor de damepartij, maar Gurevich hield moeiteloos eeuwig schaak. Echt zon partij waar je als toeschouwer en naspeler doodmoe van wordt!

Yge Visser ging tot het gaatje tegen Vladimir Chuchelov. Visser had weer zijn geliefde d3-Siciliaan, onlangs nog door Karel van der Weide treffend omschreven als altijd hetzelfde, maar iedere keer weer net even anders. Kort na de veertigste zet won Visser een pion, maar deze had slechts symbolische waarde. Hij bleef nog heel lang doormanoeuvreren in de hoop op een foutje van Chuchelov, maar deze gaf geen krimp. Het was en bleef remise. Partijen zoals deze met twee zware tijdnoodfases en een uitvluggerfase maken duidelijk hoe belangrijk een goede fysieke conditie tegenwoordig is. Mij kunnen ze opdweilen na vier uur spelen, maar tijdnoodjunks als Visser en Chuchelov lijken hier juist extra energie uit te putten.

Hoe dan ook, deze prima 5-5 tegen de landskampioen geeft goede moed voor de volgende rondes!


---