Ingezonden persbericht


Utrecht, 13 september 2005

Zilverrail rapt en rockt door Nederland

Muziek voert de boventoon tijdens dit landelijke jongerenevenement

Deze herfstvakantie rijdt een unieke trein door Nederland. Zilverrail, de Koninklijke Feest Express bezoekt ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix 25 stations door heel Nederland. Jongeren in Nederland kunnen gratis meereizen met Zilverrail en deelnemen aan de activiteiten op de perrons en stations. 3FM organiseert op acht stations live concerten waar bekende artiesten optreden. Zilverrail wordt georganiseerd door BV Jong Nederland, in opdracht van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen.

Zilverrail

Zilverrail legt elke dag een ander traject af. (zie bijlage 1) Terwijl de totaal omgebouwde treinstellen van het ene naar het andere station worden gesleept, kunnen de jonge passagiers zich aan boord vermaken. Elk rijtuig is gewijd aan een ander thema zoals muziek, sport, toekomst, lifestyle en cultuur. (zie bijlage 2) Veel belangrijke jongerenorganisaties leveren hieraan een bijdrage. Zo kunnen jongeren meespelen in een soap, diverse muziekworkshops volgen, een complete make-over krijgen en middels bluetoothdate in contact komen met andere jongeren in de trein. Deze logistieke en infrastructurele mammoet klus is door zijn gedecentraliseerde opzet een primeur in de geschiedenis van de NS en jongeren evenementen.

Gratis Toegangskaarten

Op de internetsite www.zilverrail.nl zijn de programma's in de trein en op de stations te vinden. Dit is tevens de plek om exclusieve kaarten voor Zilverrail te winnen. Op deze internetsite kunnen potentiële passagiers zich gratis inschrijven voor een traject naar keuze. Voor de concerten op de stations zijn geen toegangskaarten nodig. Daarnaast zijn er tevens speciale kaarten te winnen via mediapartners Spits, 3FM en andere media.

Stations

Het feest vindt ook plaats op de perrons van 8 stations met sportclinics van NOC*NSF en grote 3FM live concerten waar onder andere Di-rect, Beef, Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig, Yes-R & Eddy Zoëy gratis te bezoeken live concerten geven. Ook de gemeenten dragen hun steentje bij op de stations, bijvoorbeeld door optredens van lokale bands.

Muziek

Veel muziekstijlen zijn vertegenwoordigd tijdens Zilverrail. Zo wordt de Langste Rap van Nederland georganiseerd, worden er muziekworkshops gegeven en treden grote bands van Nederlandse bodem op tijdens de 3FM eindconcerten.

De Langste Rap van Nederland

In samenwerking met het radioprogramma Swijnenstal van de NPS wordt het concept de Langste Rap van Nederland vormgegeven. Jongeren worden opgeroepen mee te doen aan de 'rapcontest' in het radioprogramma, waar ze een couplet mogen schrijven en rappen. Bekende Nederlandse rappers zitten in de jury en hebben middels een beat en refrein reeds een begin van de Langste Rap van Nederland gemaakt. De rappers in spé krijgen de kans hun couplet te laten horen aan deze jury, de winnaars mogen met hen optreden tijdens Zilverrail. De Langste Rap van Nederland wordt elke dag op de eindstations aan het publiek ten gehore gebracht. Op deze manier wordt er dagelijks een deel van de rap geschreven en ontstaat de Langste Rap van Nederland. Deze is te horen in het programma Swijnenstal van 10 tot en met 13 oktober 2005 tussen 18.00 en 20.00 uur op 3FM. Meer informatie over deelname aan de 'rapcontest' wordt binnenkort op www.zilverrail.nl en www.swijnenstal.nl bekend gemaakt.

Don Diablo

Conamus verzorgt verschillende DJ workshops in het Beats per Minute rijtuig en neemt hiervoor bekende DJ's mee. Op de trajecten Nijmegen - Utrecht (19 oktober) en Enschede - Zwolle (26 oktober) geeft Don Diablo een workshop DJ-en anno 2005. Deze producer, DJ, labelmanager en visualist laat op spectaculaire wijze zien hoe DJ's tegenwoordig scratchen met cd's. Unisono geeft in hetzelfde rijtuig workshops bodypercussion en DJ School biedt een stoomcursus mixen en scratchen aan. En via de interactieve 'War Child Peace of Mind Experience' ervaren jongeren met een hoofdtelefoon op wat de kracht van muziek is.

Intwine, Lange Frans & Baas B.

Naast Di-rect, Beef en Racoon, zijn nu Lange Frans & Baas B. toegevoegd aan de line up van Zilverrail. Lange Frans en Baas B. stonden vorig jaar op nummer 1 in de hitlijsten met de single 'Zinloos' en hebben een eigen radioprogramma bij de NPS. Ook de Nederlandse Rockband Intwine, onder meer bekend van het nummer 'Cruel Man', de soundtrack van de film 'De Dominee', treedt op bij een 3FM eindconcert van Zilverrail. De data waarop deze bands optreden worden in een later stadium bekend gemaakt op www.zilverrail.nl.

Yes-R, Eddy Zoëy en De Jeugd van Tegenwoordig

Het neefje van rapper Ali-B, Yes-R, geeft een optreden samen met special guest Eddy Zoëy. Dit duo, bekend van de hit 'Kan me niet meer schelen' staat geprogrammeerd op eindstation Den Bosch op 20 oktober. 'De Jeugd van Tegenwoordig, op dit moment in de hitlijsten met de single 'Vóór Je Kijken, Doorlopen' en populair door de hit 'Watskeburt', staat hier eveneens op het podium.

Feiten

Wat: Zilverrail

Wanneer: 17,18,19,20 oktober 2005

24,25,26,27 oktober 2005

Waar: 25 stations door heel Nederland

Organisatie: BV Jong Nederland

www.bvjongnederland.nl

www.zilverrail.nl

www.25jaarkoninginbeatrix.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht