MINVROM: Milieuraad over klimaat en chemische stoffen

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Europese milieuministers spreken over klimaat en chemische stoffen

Op 17 oktober vergaderen de Europese milieuministers in Luxemburg. Belangrijke onderwerpen van deze milieuraad zijn het klimaatbeleid na 2012 en het chemische stoffenbeleid. De milieuraad wordt op 13 oktober in de Tweede Kamer besproken.

Klimaatbeleid na 2012
Op de milieuraad worden de conclusies aangenomen ter voorbereiding van de internationale klimaatconferentie, die van 28 november tot en met 9 december in Canada (Montreal) plaatsvindt. Op die klimaatconferentie moeten de onderhandelingen starten over het klimaatbeleid van na 2012, als het Kyoto protocol afloopt. Het Kyoto protocol is nog maar het begin, verdergaande maatregelen zijn nodig om het klimaatprobleem aan te pakken. Om de grote risico s van klimaatverandering te beperken, heeft de Europese Unie als uitgangspunt dat de temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen ten opzichte van pre industrieel niveau. Om onder die grens te blijven moet de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd drastisch moeten worden teruggedrongen tot mogelijk 50% in 2050 ten opzichte van 1990.

Veilig omgaan met chemische stoffen
Tijdens de milieuraad is er een oriënterend debat over chemische stoffen. Het Voorzitterschap streeft naar een politiek besluit op de Concurrentieraad in november. Van veel chemische stoffen is niet bekend wat de risico s zijn. Het huidige systeem, waarbij het vooral aan de overheid is om de gevaren te beoordelen, schiet ernstig tekort. Volgens het nieuwe systeem REACH worden producenten en importeurs verantwoordelijk voor die beoordeling en worden zij verplicht om maatregelen te bepalen. Op de milieuraad wordt onder andere gesproken over stoffen in producten en welke regels daarvoor moeten gelden.