Kennisnet

Jongeren schrijven & spelen soapserie in de trein

Tijdens de herfstvakantie van 17 tot en met 20 oktober en van 24 tot en met 27 oktober wordt er een unieke soapserie gemaakt. Aan de hand van een script van de schrijvers van Onderweg Naar Morgen en met acteurs uit deze serie, gaan jongeren in een speciaal omgebouwd treinstel in acht dagen een complete soapserie schrijven en spelen. Deze soap, genaamd Droom!, is dagelijks te volgen via de website www.droomsoap.nl. Droom! is georganiseerd in het kader van "Zilverrail", de Koninklijke Feest Express.

Jongeren kunnen zich aanmelden op de website www.zilverrail.nl om een stuk van het traject mee te rijden in de trein. Een rit duurt anderhalf uur en in die tijd schrijven ze aan een scène. Anderen spelen de bedachte scènes uit voor een zogenaamd green screen. Dit is een scherm waarop iedere willekeurige achtergrond kan worden geprojecteerd. Hun tegenspelers zijn de acteurs Nikkie Plessen (voormalig ONM-actrice), Jop Joris (ONM) en Ton Feil. Zij hebben al eerder in een studio voor dezelfde green screen het begin van het script gespeeld. Na afloop van de opnames in de trein worden de jongeren en de professionele acteurs samengevoegd. Het resultaat is elke dag nadat er gereden en gefilmd is te zien op internet via www.droomsoap.nl. Naast de gepubliceerde afleveringen biedt deze site de mogelijkheid om zelf scènes te monteren en kunnen jongeren `op afstand' meeschrijven aan het script. In totaal komen er acht afleveringen van de soap. Elke jongere tussen 15 en 20 jaar kan zich gratis aanmelden, acteer- of schrijfervaring is niet nodig. Het is voor het eerst dat op dergelijke wijze wordt samengewerkt tussen professionals en amateurs.

Droom! wordt gerealiseerd door vier partijen: de Kunstbende, Het Syndicaat, Kennisnet en SURFnet. Droom! is onderdeel van Zilverrail, de feesttrein die acht dagen door heel Nederland rijdt vanwege het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix. www.droomsoap.nl
www.zilverrail.nl
de redactie