Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Oktober

---

Koningin en Prinses Máxima op 17 en 27 oktober 2005 bij Zilverrail

Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden zijn 17 en 27 oktober aanwezig bij de start en de afsluiting van Zilverrail, de Koninklijke Feest Express.

Deze jongerentrein trekt door het land ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum. Prinses Máxima rijdt mee in de reizende jongerentrein op maandagochtend 17 oktober van Utrecht naar Eindhoven. De Koningin sluit de feestelijkheden af op de laatste dag, donderdag 27 oktober, in Delft.

De feestelijke intercity rijdt gedurende de herfstvakantie van 17 tot en met 27 oktober en doet 25 stations in Nederland aan. De omgebouwde trein heeft negen wagons met elk een eigen thema: veranderingen in je gemeente, schrijven van een script, ontdekken en ontdekt worden, mensenrechten, muziek, sportclinics en opleiding en werk. Jongeren in Nederland tussen 15 en 20 jaar kunnen gratis met deze trein meerijden en deelnemen aan de activiteiten in de trein en op de perrons en stations. Zilverrail wordt georganiseerd door BV Jong Nederland in opdracht van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix.

De Koningin wordt in Delft op het perron onthaald door een percussieband. In de trein ontmoet zij vertegenwoordigers van onder andere de Olympic Experience, waar jongeren kunnen schaatsen en roeien tegen topsporters. In de wagon Peace of Mind van War Child ervaren jongeren de kracht van muziek. De Koningin zwaait de Zilverrail-trein uit bij zijn laatste traject.

Prinses Máxima bezoekt onder andere het rijtuig Track to the future, waar jongeren aan de hand van onder meer tests en gesprekken een eerste keuze maken voor een beroep of studie. In rijtuig De Schreeuw praten jongeren mee over wat veranderd kan worden in hun gemeente. Ook bezoekt de Prinses het rijtuig Droom!, waar jongeren kunnen meedenken met en meespelen in een soap.

12 oktober 2005
© RVD