Bank Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Den Haag, 13 oktober 2005

BNG besteedt beheer certificaten elektronisch bankieren uit aan Gemnet CSP

Vanaf maandag 17 oktober aanstaande draagt de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) het beheer van certificaten om elektronisch te kunnen bankieren over aan Gemnet CSP. Vanaf die datum verzorgt Gemnet CSP de uitgifte voor smartcards en digitale certificaten voor de zogenaamde BNG Data Services Online (BDS Online) toepassing van de BNG. BDS Online biedt verschillende producten en diensten van de BNG, waaronder elektronisch bankieren. De circa 10.000 gebruikers kunnen hun smartcards nu ook gaan gebruiken voor onder andere beveiligd telewerken, veilig inloggen of het versleutelen en ondertekenen van e-mail.

Een kaart, meerdere toepassingen
In 2000 heeft de BNG als eerste bank gekozen voor het gebruik van een Public Key Infrastructure (PKI) voor de beveiliging van haar dienstverlening op het gebied van elektronisch bankieren. Inmiddels maken steeds meer organisaties gebruik van deze beveiligingsstandaard voor hun elektronische communicatie. Aangezien de BNG als bank niet is ingericht op het beheer PKI-certificaten buiten haar eigen toepassingen, draagt zij dit over aan een gespecialiseerde partij op dit gebied, Gemnet CSP. Daarmee onderschrijft de BNG het principe van een generieke PKI-infrastructuur, waarmee een digitale sleutelbos (voor elke toepassing een andere beveiligingsmiddel) wordt voorkomen. Het uitbesteden van certificatenbeheer heeft in deze omvang niet eerder plaatsgevonden in Nederland.

Certificatenbeheer via Gemnet CSP
Gemnet CSP ontwikkelde de huidige PKI-infrastructuur voor de BDS Online-toepassing van de BNG. Nu Gemnet CSP ook de certificaten gaat beheren en uitgeven, ontstaan meer toepassingsmogelijkheden voor de circa 10.000 gebruikers. Met de nieuwe smartcards kunnen gebruikers zonder extra kosten naast elektronisch bankieren gebruik maken van onder meer veilig inloggen op de werkplek en versleutelen en ondertekenen van e-mail. Naar verwachting zal het aantal toepassingen de komende jaren een vlucht nemen. Met het uitbesteden van het certificatenbeheer is een belangrijke stap gezet in de richting van één generieke PKI-infrastructuur voor optimaal beveiligde communicatie tussen overheden en tussen overheid en bedrijfsleven.

Over Gemnet CSP
Gemnet CSP ondersteunt overheden en organisaties uit de publieke sector om de betrouwbaarheid van elektronische gegevensuitwisseling te vergroten. De dienstverlening bestaat uit certificaten en andere diensten die bijdragen aan betrouwbare digitale communicatie. En dat is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende elektronische overheid. De certificaten van Gemnet CSP maken het mogelijk om personen te authenticeren, identificeren, gegevens te versleutelen en een elektronische handtekening te plaatsen. Naast certificaten levert Gemnet CSP diensten voor het ondertekenen van documenten (WebSign) en beveiligd telewerken. Uitgangspunt van Gemnet CSP is het ontwikkelen van één infrastructuur waarmee 'digitale sleutelbossen' worden voorkomen.

Over BNG
De BNG is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. Met gespecialiseerde dienstverlening draagt de BNG bij aan zo laag mogelijke kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. De BNG biedt financiële diensten op maat, zoals kredietverlening, betalingsverkeer, advisering en elektronisch bankieren.

Voor nadere informatie kunt u e-mailen naar: communicatie@bng.nl