Gemeente Bernheze


Gemeente maakt werk van sport

De gemeente Bernheze heeft sport hoog in het vaandel staan. Daarom worden de komende tijd enkele nieuwe sportprojecten gestart. Om sport te stimuleren en om verenigingen te ondersteunen wil de gemeente een sportloket oprichten. Daarnaast worden specifieke projecten opgezet voor jongeren en voor senioren. Stichting Diagonaal en Sportservice Noord-Brabant zullen hierin een belangrijke rol spelen. De gemeente heeft hiervoor een subsidie van het ministerie van VWS gekregen van 44.000 euro.

Jongerensport
Een steeds groter wordende groep jongeren in Nederland beweegt niet of te weinig. Dat geldt ook voor de gemeente Bernheze. Het nieuwe project heeft als doel zoveel mogelijk jongeren van 10 tot 20 jaar in beweging te krijgen en te enthousiasmeren voor sport. Verder is de verwachting dat de jongeren na deelname meer gaan sporten in verenigingsverband of recreatief. De sportactiviteiten zullen mede om die reden waar mogelijk in samenwerking met (sport)verenigingen worden georganiseerd. Binnen het jongerensportproject worden activiteiten georganiseerd die veel beweging garanderen en aansluiten op de belevingswereld van jongeren zoals zaalvoetbal, straatvoetbal, basketbal, pannavoetbal, streetbasketbal en skaten. Het jongerensportproject wordt uitgevoerd door Stichting Diagonaal.

Seniorensport
Een gezond bewegingspatroon is ook voor senioren zeer belangrijk. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op de mobiliteit, kan het risico van hart- en vaatziekten verminderen, een goede bloeddoorstroming bevorderen en hart en longen beter later functioneren.
Veel senioren hebben weinig kennis van de mogelijkheden op sportgebied. De drempel om te gaan bewegen wordt daardoor steeds hoger. Het seniorensportproject met de naam GALM/SCALA creëert een zo breed mogelijk aanbod van sport- en bewegingsmogelijkheden voor senioren en chronisch zieken binnen de gemeente. Alle circa 2000 inwoners tussen de 60 en 65 jaar worden aangeschreven en gevraagd mee te doen.

Sportloket
Het sportloket zorgt ervoor dat inwoners, verenigingen en vrijwilligers op één plek antwoord krijgen op al hun vragen. Veel vragen komen op dit moment bij het vrijwilligerssteunpunt terecht, maar daar is onvoldoende kennis over sportvragen aanwezig. Het sportloket wordt voornamelijk een digitaal loket. Dit loket zal aansluiten bij de vrijwilligerswebsite (www.steunpuntbernheze.nl). Op de website komt informatie te staan over sportzaken en contactadressen voor verdere informatie. Sportverenigingen kunnen zich aanbieden op de site en een link naar de eigen website plaatsen. Verder kunnen mensen voor vragen terecht bij het vrijwilligerssteunpunt. De uitvoering komt in handen van Stichting Diagonaal.