Gemeente Bernheze


Extra subsidie bezoekerscentrum Slabroek

Burgemeester en wethouders van Bernheze willen aan de Stichting Centra voor Natuur, Landschap en Milieu van het bezoekerscentrum Slabroek in Nistelrode, een extra eenmalige subsidie geven van ruim 21.000. Daarnaast willen ze de jaarlijkse subsidie van bijna 35.000 naar ruim 40.000 verhogen. De Stichting heeft ook aan de gemeenten Oss, Landerd en Uden een extra subsidie gevraagd.

Publiekstrekker
Een belangrijke reden voor deze extra subsidie is dat Slabroek wordt gezien als een toeristische publiekstrekker voor de gemeente Bernheze. Ook heeft Slabroek een belangrijke functie op het gebied van natuur- en milieueducatie. Om dit goed te kunnen blijven doen is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de opvang van bezoekers en de publieksvoorlichting.

Boerderij
De extra subsidie zal gebruikt worden om de monumentale boerderij te restaureren en het achterstallig onderhoud weg te werken. Ook zal een dynamische permanente tentoonstelling worden ingericht in de boerderij en in de omliggende tuin.

CERES-subsidie
Om in aanmerking te komen voor subsidies van CERES, moet snel duidelijkheid zijn over de investeringsbereidheid en mogelijkheden van de gemeente. Met het CERES-programma worden projecten in Noord-Brabant ondersteund die duurzame economische ontwikkeling combineren met behoud en versterking van natuurlijke, landschappelijke en milieuwaarden. Het CERES-gebied omvat de volgende gemeenten: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Mill en St. Hubert, Schijndel, St. Anthonis, Uden en Veghel. Bezoekerscentrum Slabroek heeft bij Ceres ook subsidie aangevraagd voor de verdere ontwikkeling van het centrum.