Elia, beheerder Belgisch hoogspanningsnetwerk

Gestionnaire
du Réseau de Transport d'Electricité

Parijs, Brussel, 14 oktober 2005

Versterking van de interconnectie tussen Frankrijk en België

RTE en Elia werken de laatste fase van de versterking tussen Avelin en Avelgem af

RTE (1) en Elia (2) , de Franse en Belgische beheerder van het transmissienet voor elektriciteit, werken in oktober en november de versterking van de grensoverschrijdende PERSBERICHT hoogspanningslijn tussen Avelgem (België) en Avelin (Frankrijk) af. De nieuwe lijn op 400.000 Volt wordt tegen het einde van november 2005 in gebruik genomen.

De lijn op zeer hoge spanning van 400.000 Volt tussen het West-Vlaamse Avelgem en Avelin, dat ten zuiden van Rijsel ligt, is een van de hoofdassen voor de transit van elektriciteit in Europa. De lijn werd in 1974 gebouwd met één draadstel, maar was van in het begin voorzien voor de uitbreiding met een tweede draadstel.

Om meer elektriciteit over de grens te kunnen vervoeren en de mogelijkheden tot wederzijdse bijstand tussen het Belgische en het Franse net te vergroten, beslisten Elia en RTE in 2003 de interconnectiecapaciteit op te trekken door de lijn met een tweede draadstel uit te rusten. Beide netbeheerders beslisten ook complementaire werken uit te voeren om te voorkomen dat congesties voor of achter de lijn het gebruik van de bijkomende capaciteit zouden beperken.

In plaats van de capaciteit van de lijn gewoon te verdubbelen, heeft RTE geopteerd om een directe verbinding te creëren tussen het hoogspanningsstation in Avelgem en het station in Mastaing, dat dieper in het Franse net ligt (halverwege Valencijn (Valenciennes) en Kamerijk (Cambrai)). Na deze werken bestaat de grensoverschrijdende lijn uit een draadstel tussen Avelgem en Avelin en een draadstel dat via Avelin van Avelgem naar Mastaing loopt.

RTE en Elia voeren in oktober en november de laatste werken aan de lijn uit, zodat deze tegen het einde van november in gebruik kan worden genomen.

Deze geplande werken vereisen dat het bestaande draadstel Avelgem-Avelin buiten dienst wordt genomen. Tijdens de werken is alleen het nieuwe draadstel tussen Avelgem en Avelin in dienst.

(1) RTE, naamloze vennootschap en dochter van de groep EDF, is de Franse transmissienetbeheerder. Als nutsbedrijf staat het in voor de uitbating, het onderhoud en de ontwikkeling van het hoogspannings- en zeerhogespanningsnet alsook voor de goede werking en de veiligheid van het elektriciteitsnet. (2) Elia is de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspannings- en zeerhogespanningsnet. De onderneming staat in voor het transport van elektriciteit van de producenten naar de distributienetbeheerders en industriële grootverbruikers. Perscontacten:
RTE: Thierry LARTIGAU
Telefoon: +33 (0)1 41 02 16 78 GSM: +33 (0) 6 23 67 83 93 Elia: Erik DE LEYE
Telefoon: +32 (0) 2 546 72 11 GSM: +32 (0) 475 69 17 99