Stadsdeel Amsterdam Centrum

Brief Anne Lize van der Stoel aan Sint Nicolaas

Soms is het heerlijk als de tijd snel gaat! Want over een paar weken, op 20 november aanstaande, mogen we u alweer verwelkomen in onze mooie binnenstad.

Samen met talloze kinderen en volwassen zal ik u tijdens de feestelijke intocht graag verwelkomen.Het lijkt me trouwens nog een hele organisatie, zo'n uitgebreide intocht door het centrum van de stad. U heeft natuurlijk een ruime ervaring, uiteindelijk doet u dit in 2005 voor de 67^e keer, maar toch....

Ik vroeg me af, wat komt er allemaal bij kijken, hoe gaat dat nou precies....

In uw dagboek kunnen we lezen dat u het hele jaar al bezig bent met de voorbereidingen voor uw bezoek aan Nederland. Elf maanden lang bent u, en niet te vergeten uw pieten, bezig met het verzamelen van snoepgoed en cadeaus.

Zo'n intocht kost vast veel tijd en geld. Als ik alleen al denk aan het reinigen en nalopen van alle kleding van uw pieten. Hoeveel paar schoenen hebben ze wel niet versleten de afgelopen 67 jaar in de regen en mist op die glibberige Amsterdamse daken? En dan uw eigen gewaad, de prachtige tabberd en mijter. Uw trouwe schimmel wil natuurlijk ieder dag een lekkere hap haver. En dan heb ik het nog niet eens over de reis die u en uw gevolg met stoomschip 'Spanje' maakt.

Dat moeten toch torenhoge kosten voor u zijn.

Lieve Sint, toen ik hierover enige tijd terug sprak met mijn collega-Dagelijks Bestuurders van het stadsdeel, waren we het snel met elkaar eens: we ondersteunen met een subsidie van 1.000 per jaar van harte uw feestelijke intocht in de binnenstad! Maar ik ga nog een stapje verder: ik vraag ook de ondernemers in de Amsterdamse binnenstad om hetzelfde te doen: een bijdrage te storten op uw girorekening. Iedereen moet toch 'Vrind van Sint' worden?! Dat kan al vanaf 10 euro voor particulieren en vanaf 50 euro voor ondernemers. Ik zal ze vertellen dat dit heel simpel kan via de website: www.vriendenvansinterklaas.nl

De heerlijke traditie van uw feestelijke intocht in hartje centrum van de stad Amsterdam, verdient dit!