AutoRai

Caterham domineert Monte Carlo Sportscar Challenge 2005

(10/17/2005)
Een van de meest zware proeven op het gebied van uithoudingsvermogen en betrouwbaarheid, de Monte Carlo Sportscar Challenge, is gedomineerd door de legendarische Caterham Seven.
De fameuze Britse tweezitters veegden de tafel aan met de concurrentie, pakten de eerste en tweede plaats en wonnen drie van de vijf klassen. Winnaar van het evenement was zeilmaker, en voormalig Olympisch zeiler, Roger Tusingham.

Samen met zijn co-piloot, Alan Robinson, leidde hij de Caterham Seven Roadsport 1.6-liter over het 2000 kilometer lange traject naar de overwinning. Het is Rogerâs tweede overwinning in zijn eeuwig betrouwbare Caterham. In 2000 won hij al de zware, zes dagen durende GME-rally in Corsica. De beroemde Monte Carlo Sportscar Challenge stelt de betrouwbaarheid van de autoâs en de rij- en navigatievaardigheden van de rijders zwaar op de proef. Gedurende het vierdaagse evenement wordt van de deelnemers verlangd een vaste gemiddelde snelheid aan te houden om straffen voor te vroeg of te laat inklokken aan het eind van de klassementsproef te voorkomen.

De tweede plaats ging naar Francie Clarkson en navigator Clare Owen, in de nieuwe Caterham Seven CSR 260. Het was de eerste keer dat Clarkson plaatsnam achter het stuur van de 260 pk sterke Cosworthmotor waarmee de Caterham is uitgerust.

Desondanks had ze al snel de volledige controle over een van de snelste productieautoâs van deze planeet en wist zij de eerste plaats te pakken in de 2.000 CC klasse. âDit is de vijfde keer dat ik meedoe aan een endurance challenge van dit kaliber en het was waarschijnlijk de meest opwindende. Ik genoot er van om in de CSR te rijden en de krachtige motor maakte het mogelijk om de bergpassen snel af te werken. Als we geen vertraging hadden opgelopen achter een bus op een zeer smal bergpad, hadden we zelfs misschien wel gewonnen,â aldus Clarkson.

Veertig sportwagens streden voor de eer in het evenement dat werd verreden op de meest veeleisende asfaltwegen in Europa met talloze steile hellingen en uiterst inspannende haarspeldbochten.