Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse ronde 2: Homburg Apeldoorn kansloos tegen Rotterdam

De traditie van eerdere seizoenen in de Meesterklasse wordt door Homburg Apeldoorn voortgezet. Het schaakteam begint ook dit jaar met een slechte competitiestart. Zaterdag werd in De Brinkhorst kansloos met 7-3 verloren van Rotterdam.

Na de eerste verloren competitieronde was zaterdag vooraf al duidelijk dat het moeilijk zou worden in de eerste thuiswedstrijd. Merijn van Delft was afwezig wegens een toernooi in het Zwitserse Zug en de goed Russisch sprekende Arthur van de Oudeweetering speelt een toernooi in St. Petersburg. De Duitse topgrootmeesters Artur Joesoepov en Jan Gustafsson waren evenmin beschikbaar. Rotterdam had geen personele problemen en trad aan met vier grootmeesters en vier internationaal meesters, tegen vijf internationaal meesters op de Apeldoornse hoogste borden.

Bij Sipke Ernst ging het licht op de achttiende zet uit na een strategische blunder. Acht zetten later kon hij de koning omleggen en grootmeester Luc Winants de hand schudden.
De partij tussen Alexander Kabatianski en grootmeester Karel van der Weide bleef in evenwicht met remise als logisch gevolg. Het publiek kon zich verbazen over een bizar spelverloop op het bord van Sebastian Siebrecht en Maarten Solleveld. Winstkansen wisselden en nadat Siebrecht een opgelegde mat-in-drie midden op het bord had gemist, werd de partij remise.

Van der Weide (links) en Kabatianski tijdens de analyse - foto: Frits Agterdenbos

Ferenc Langheinrich ontweek met wit een remisevariant in het Siciliaans en ging kansloos tegen grootmeester Dimitri Reinderman onderuit.
Manuel Bosboom meende een pionnetje tegen Jeroen Bosch te kunnen snoepen. Hij overzag daarmee een kwaliteitsoffer waarna het noteren van een nul op het notatieformulier slechts een kwestie van tijd was.

Lucien van Beek had zich vooraf voorgenomen nu eens heel praktisch te spelen. Voordeel uit de opening tegen Martin Martens bouwde hij na pionwinst gestaag uit tot winst.
Marc Jonker moest het opnemen tegen grootmeester en zesvoudig Nederlands dameskampioen Zhao Qin Peng. In tijdnood verloor hij een pion. De Rotterdamse zette dat materiaalvoordeel na ruim zes uur spelen om in een punt.

Freddie van der Elburg kwam na zijn partij tegen Bruno Carlier hoofdschuddend het speellokaal uitlopen. Ik heb in tijdnood een goede stelling helemaal weggegeven.
Cees van Bohemen debuteerde in het eerste team. Hij schoof met zwart de stelling dicht tegen Marcel Piket, die 363 elopunten meer achter zijn naam heeft staan, en bereikte een verdienstelijke remise.

Na bijna 6,5 uur spelen kwam Roeland Pruijssers remise overeen met Cemil Gulbas. Hoewel de Belg een rating van 2445 heeft, was de Apeldoornse scholier niet tevreden over het resultaat. Ik heb hem laten glippen, mopperde hij.
De volgende ronde speelt Homburg uit tegen de Nederlandse kampioen de Variant die tegenwoordig als U-Boat Worx door het leven gaat.

Homburg Apeldoorn Rotterdam 3 - 7

1. Sipke Ernst Luc Winants 0 1

2. Alexander Kabatianski Karel van der Weide 0,5 0,5
3. Sebastian Siebrecht Maarten Solleveld 0,5 0,5
4. Ferenc Langheinrich Dimitri Reinderman 0 1
5. Manuel Bosboom Jeroen Bosch 0 1

6. Lucien van Beek Martin Martens 1 0

7. Marc Jonker Zhao Qin Peng 0 1

8. Freddie van der Elburg Bruno Carlier 0 1
9. Cees van Bohemen Marcel Piket 0,5 0,5

10. Roeland Pruijssers Cemil Gulbas 0,5 0,5


---


Naschrift Erik Hoeksema: Jan Werle wees mij er vriendelijk op dat ik niets van zijn partij heb begrepen. Het kwaliteitsoffer dat Van den Doel bracht was uit nood geboren. De lopers waren zeer ongelijk, die van Van den Doel was een spijker maar die van Werle domineerde het hele bord. Een modelpartij verwarren met een vrolijke knoeipartij, het zegt helaas wel iets over mijn inzicht...