Mesos Medisch Centrum


17 oktober 2005

Honorering ESF-subsidie St. Antonius Ziekenhuis en Mesos Medisch Centrum

In totaal 4 miljoen beschikbaar

Het St. Antonius Ziekenhuis en Mesos Medisch Centrum hebben een toekenning gekregen voor ESF-subsidie. Op 22 juli 2005 ontvingen de ziekenhuizen het bericht dat EUR 4 miljoen subsidie beschikbaar is. Bovendien zijn het Antonius en Mesos de eerste ziekenhuizen die branche-erkenningen ontvangen voor hun opleidingen van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ).

Het Antonius en Mesos voeren sinds jaar en dag vele scholingsactiviteiten uit voor de eigen medewerkers. Veel van deze activiteiten worden door CAMERA, het opleidingscentrum van de beide ziekenhuizen, uitgevoerd. Beide huizen kunnen voor deze activiteiten vanuit het Europees Sociaal Fonds subsidie krijgen. De ziekenhuizen hebben voor scholingsactiviteiten in de periode 2005 t/m 2007 subsidie aangevraagd en inmiddels is de aanvraag ook door Brussel gehonoreerd. Het gaat om een toegekende subsidie van in totaal zo'n EUR 4 miljoen. Dit is 50% van het totaalbedrag dat besteed zal worden aan opleidingen.

Subsidieaanvraag
Conny Veldhuizen, projectleider van CAMERA: "Het traject van de aanvraag hebben we in een hele korte tijd gerealiseerd. Het indienen van deze subsidieaanvraag is gelukt dankzij een goede samenwerking tussen de managers, Raad van Bestuur en de gemeente Nieuwegein. Het Antonius en Mesos zijn de eerste ziekenhuizen in 2005 die de subsidieaanvraag in hebben gediend en daar zijn we trots op." Het algemene criterium voor ESF-subsidie is dat je als grote werkgever een actief beleid voert om mensen aan het werk houden. Het Antonius en Mesos voldoen aan dat criterium. Om dan vervolgens voor subsidie in aanmerking te kunnen komen, moet een formele aanvraag worden ingediend bij het Agentschap SZW. Alle opleidingsactiviteiten die worden uitgevoerd, moeten worden beschreven. Op basis van deze beschrijvingen zijn er branche-erkenningen aangevraagd. Aangezien de ziekenhuizen zelf als uitvoerder van de scholingsactiviteiten de aanvraag niet mochten indienen, is contact gezocht met de gemeente Nieuwegein om dit namens het Antonius en Mesos te doen. De gemeente Nieuwegein heeft positief gereageerd en is de formele aanvrager voor de ESF-subsidie.

Registratie
Om nu ook daadwerkelijk de subsidie te kunnen ontvangen, moet elke scholingsactiviteit die binnen de aanvraag valt, geregistreerd worden: wie, wanneer, welke scholing heeft gevolgd en wie deze heeft uitgevoerd. Pas nadat de accountant deze registratie heeft gecontroleerd en geaccordeerd wordt de subsidie uitbetaald. Dit zal jaarlijks achteraf geschieden. Nu de subsidie is toegekend, kunnen ook plannen gemaakt worden om dit geld te besteden.

Besteding
Hoewel het eerste deel van de subsidie pas daadwerkelijk in 2006 ontvangen zal worden, zijn op dit moment al wel ideeën over besteding van dit geld. Een van de uitgangspunten hierbij is dat de subsidie een extra impuls aan nieuwe scholingsprogramma's voor alle medewerkers zal geven. Een voorbeeld hiervan is het investeren in extra ICT-middelen om E-learning verder te ontwikkelen voor bijvoorbeeld computertrainingen. De toegekende subsidie is in die zin voor alle medewerkers van het Antonius en Mesos van belang.