Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Den Haag pakt eenzaamheid aan (13 oktober)

Nieuw project 'Samen kom je er uit'

In Den Haag start op 17 oktober 2005 het project tegen eenzaamheid 'Samen kom je er uit!'. Voor het eerst gaan vrijwilligers en beroepskrachten nauw samenwerken om eenzame ouderen en mensen met een chronische ziekte of handicap te bereiken. Den Haag is de eerste gemeente die ook professionele hulpverleners inzet voor activerend huisbezoek. Het project start in stadsdeel Escamp. Wethouder Klijnsma van Welzijn en de betrokken organisaties ondertekenen tijdens de officiële start de samenwerkingsovereenkomst.

Er worden circa vijftig vrijwilligers ingezet bij "Samen kom je er uit!". Bijzonder is dat onder hen ook twintig Haagse uitkeringsgerechtigden zijn. Zij krijgen uitzicht op een reguliere baan bij Meavita Thuiszorg. De speciaal opgeleide vrijwilligers bezoeken vereenzaamde mensen om samen het isolement te doorbreken. De ondersteuning door de vrijwilliger duurt maximaal een jaar en de vrijwilligers worden begeleid door een professionele coördinator.

Om eenzame mensen in beeld te krijgen, is er regelmatig contact tussen de coördinator en onder meer de Thuiszorg, welzijnsinstellingen, woningcorporaties en huisartsen. Het is de bedoeling om het komende jaar minimaal honderd ouderen en mensen met een handicap of chronische ziekte te ondersteunen via 'Samen kom je er uit'.

Het project is een initiatief van de gemeente, Meavita Thuiszorg, Mooi Escamp, HOF, Stedelijke Ouderencommissie en de Raad Welzijn Gehandicapten. Bestrijding van eenzaamheid is een speerpunt in het ouderenbeleid van de gemeente Den Haag. Er bestaan al verschillende projecten in Den Haag, zoals 2tegen1zaamheid. Uit landelijk onderzoek blijkt dat activerend huisbezoek een zeer goede methode is tegen eenzaamheidsbestrijding. Wanneer het project in Escamp een succes is, volgt uitbreiding naar andere stadsdelen.