Gemeente Bernheze


Jaarverslag milieu en leefomgeving 2004

Het jaarverslag milieu en leefomgeving is op 4 oktober 2004 behandeld door het college van burgemeester en wethouders. In het verslag wordt aan de hand van verschillende aspecten uitgelegd welke acties er in 2004 in Bernheze zijn genomen en tot welk resultaat dit heeft geleid. Op 10 november wordt het verslag ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad van Bernheze.

De Wet milieubeheer verplicht gemeenten om jaarlijks een milieujaarverslag op te stellen. In dit vijfde jaarverslag leest u welke doelen de gemeente nastreeft en welke inspanningen daarvoor in 2004 geleverd zijn.

Het jaar 2004 stond vooral in het teken van de besluitvorming over de reconstructieplannen. De gemeente Bernheze is gelegen in het reconstructiegebied Maas en Meierij'. Op 20 juli 2004 werden door de provincie de reconstructieplannen voor de deelgebieden in ontwerp vastgesteld. Vooruitlopend op de definitieve planvorming is de uitvoering deels al in gang gezet. Medio 2004 werd in Bernheze op verzoek van de reconstructiecommissie gestart met een pilot om een aantal intensieve veehouderijbedrijven vanuit een extensiveringsgebied te verplaatsen naar een landbouwontwikkelingsgebied. De adviesgroep Flora en fauna kwam zeven keer bijeen en er werden verschillende landschapsprojecten uitgevoerd.

Op het gebied van huishoudelijk afval is in 2004 gestart met een proef om wegwerpluiers in te zamelen.

Het ministerie van VROM heeft eind 2004 de gemeente Bernheze een bijdrage toegekend van ruim 110.000,- voor de uitvoering van gemeentelijk klimaatbeleid. Het college heeft een uitvoeringsplan vastgesteld. In de periode tot 2009 wordt door Bernheze een substantiële bijdrage geleverd aan het bereiken van de landelijke doelstellingen voor klimaatbeleid.

Verdere onderwerpen in het milieujaarverslag zijn Bedrijven, Bodem, lucht en water, Bouwen en wonen en Duurzame ontwikkeling. Het jaarverslag is in te zien bij de bibliotheken of te downloaden via www.bernheze.org.


* milieujaarverslag 2004.doc