Gemeente Bernheze


Bruggen in Bernheze

Het college van Bernheze heeft het beleidsplan bruggen behandeld en gaat dit voorleggen aan de gemeenteraad. In het plan is onderscheid gemaakt tussen wegen met bruggen die bereikbaar moeten zijn voor alle, en dus zwaar verkeer (tot 45 ton) en bruggen die minder zwaar belast kunnen worden.

In de raadsvergadering van mei dit jaar is besloten tot de vervanging van de brug aan de Baron van de Bogaerdelaan. Bij dit besluit is door verantwoordelijk wethouder Daandels toegezegd dat de gemeenteraad in haar vergadering van 10 november geïnformeerd zou worden over het beheer van bruggen in het algemeen.

Voorstel
Bernheze heeft drieëntwintig bruggen, met name gelegen in het buitengebied. Per brug is in het beleidsplan aangegeven welk draagvermogen deze bruggen (moeten) hebben.
Het voorstel is:

· De bruggen die een onderdeel vormen van belangrijke toegangswegen naar industrieterreinen geschikt te maken voor alle verkeer inclusief bijzonder (zwaar) transport;

· De wegen die liggen aan 60 km wegen geschikt te maken voor voertuigen met een gewicht van 45 ton;

· Bruggen in overige wegen, vanwege de beperkte verkeersintensiteit en doorstoomfunctie, gaat de gemeente niet aanpassen. Volstaan wordt met een aslastbeperking.
De bruggen aan de Gouverneursweg, de Lariestraat en de Meerstraat worden middels het vervangen van brugdekken geschikt gemaakt voor voertuigen met een totaalgewicht tot 45 ton.
Het vervangen van de brug aan de Grolderseweg en het renoveren van de brug aan de Loosbroeksestraat wil het college inplannen voor 2007.

De gemeenteraad gaat het beleidsplan bruggen in haar vergadering van 10 november 2005 bespreken.