KPMG


Helft beursgenoteerde bedrijven ontbeert klokkenluiderregeling

17 oktober 2005

Beursgenoteerde ondernemingen in Nederland beschikken in beperkte mate over een klokkenluiderregeling, die werknemers in staat stelt overtredingen of vermoedens van overtredingen van wet- en regelgeving of fraude anoniem te melden.

Meer dan de helft van de bedrijven met een beursnotering beschikt niet over een dergelijke regeling en voldoet dus niet aan de eis van de Commissie Tabaksblat en de Sarbanes-Oxley-wetgeving. Wel beschikt een overgrote meerderheid over een gedragscode, één van de andere eisen van Tabaksblat. Ruim 90% van de bedrijven heeft een gedragscode, waarin staat aangegeven welke normen en waarden binnen de onderneming gelden. Van deze bedrijven toetst ruim 80% de gedragscode bovendien op de naleving ervan, vooral door een registratie en analyse van incidenten. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de vraag hoe Nederlandse bedrijven omgaan met fraude en integriteit.

Hoewel een ruime meerderheid van de bedrijven vindt dat de wetgeving een stimulans is geweest voor effectieve fraudebeheersing, blijken de ondernemingen integriteit nauwelijks als een bijzonder risico voor de continuïteit van de onderneming te zien. Slechts 40% van de beursgenoteerde bedrijven kent op dit moment een geïntegreerd integriteitbeleid, waarbij sprake is van een combinatie van zowel procedures als maatregelen gericht op het scheppen van een integere cultuur. Volgens Rens Rozekrans van KPMG Integrity & Investigation Services, worden door het ontbreken van uniforme definities van fraude en integriteit bij de bedrijven integriteitrisicos niet herkend en pakken de bedrijven integriteitmanagement fragmentarisch aan. Rozekrans: Pas als het tot Incidenten komt, treffen de bedrijven preventieve maatregelen.

Hoewel fraude en integriteit bij de meeste bedrijven hoog op de agenda staan, besteden de bedrijven volgens Rozekrans vooral aandacht aan de procedurele kant, zoals screening van nieuwe medewerkers, autorisatieprocedures en een duidelijke scheiding van functies die niet verenigbaar zijn. Rozekrans: Bij de beheersing van fraude en integriteitrisicos kan echter niet worden volstaan met uitsluitend deze maatregelen. Van belang is dat de bedrijven maatregelen treffen die gericht zijn op het integer handelen van de medewerkers, bijvoorbeeld door hen periodiek bewustwordingstrajecten te laten ondergaan. Deze zachtere aspecten krijgen bij veel bedrijven nog onvoldoende aandacht.

Rozekrans ziet ook de behoefte toenemen om voor deze zachtere aspecten harde bewijzen te ontvangen over de werking van de genomen maatregelen. Rozekrans: Voor effectief integriteitmanagement dienen ook zachtere aspecten in de cultuur van de organisatie te worden gemeten. Een beperkt aantal van de onderzochte bedrijven kent op dit moment een monitoring systeem om hier verantwoording over te kunnen afleggen. Ondernemingen die op deze wijze omgaan met integriteitmanagement, kunnen spreken over effectief integriteitmanagement, waarbij de leiding van de onderneming structureel op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen op zowel preventief als repressief gebied.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.