Gemeente Breukelen


Actueel Persberichten

Persberichten

Inwoners kunnen gratis cursus Milieuvriendelijk tuinieren volgen

Inwoners van de gemeente Breukelen kunnen in oktober/november een gratis cursus Milieuvriendelijk tuinieren in de siertuin volgen. De provincie Utrecht en de gemeente Breukelen bieden deze cursus aan in het kader van de zorg voor milieu en bescherming van bodem en grondwater. De cursus wordt gefinancierd door de provincie Utrecht samen met Hydron Midden-Nederland en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De provincie Utrecht en de gemeente Breukelen willen de inwoners laten zien dat er alternatieven zijn voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De cursus bestaat uit drie lessen (bodemleven en bemesting, ziekten en plagen en plantenkeuze) en wordt gegeven door Joop Kiers, in samenwerking met het IVN.

Programma cursus siertuin

Bodemleven en bemesting

De eerste les gaat over de bodem. U krijgt antwoord op vragen als: hoe krijg ik een gezonde bodem waar de planten optimaal kunnen groeien? Hoe kan ik het bodemleven in mijn tuin stimuleren en wat is op maat bemesten? U leert wanneer het juiste moment is om werkzaamheden uit te voeren en hoe u zelf met weinig inzet kunt composteren en zo uw eigen tuin- en keukenafval kunt hergebruiken.

Ziekten en plagen

In de tweede les staan we stil bij ziekten en plagen in de siertuin. U leert hoe u ziekten en plagen in de tuin kunt voorkomen en op welke milieuverantwoorde wijze u deze kunt bestrijden. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn: mos in het gazon, gras tussen de straatstenen en tuinafscheidingen. Mos in het gazon heeft namelijk vaak een andere oorzaak dan u denkt, er zijn milieuvriendelijke oplossingen om het gras tussen de straatstenen te verwijderen. Ook bij tuinafscheidingen zijn er milieuvriendelijke en natuurlijke keuzes mogelijk.

Plantenkeuze

De laatste les heeft te maken met de plantenkeuze. Kiest u voor de zwakke planten of voor de sterke? Ook de verzorging, water geven en snoeien komen in deze les aan de orde.

Tijdens de cursusavonden heeft u natuurlijk volop de gelegenheid om vragen te stellen.

Data van de cursus : ma. 24 oktober, ma. 31 oktober en ma. 7 november 2005

Tijd : 19.30 tot 21.30 uur

Locatie : Bonifatiushuis en Brandweerkazerne

Opgave voor deelname : receptie gemeente Breukelen, tel. (0346) 26 09 00 (max. 30