Gemeente Zevenaar


week 42, 17 tot 24 oktober 2005

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING
Aanvragen vrijstelling bestemmingsplan

Bij burgemeester en wethouders zijn de volgende aanvragen ingekomen om vrijstelling te verlenen:

van het bestemmingsplan Uitwerkingsplan Ooy' met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het oprichten van een woning op perceel Thijencamp ongenummerd (E4) te Zevenaar. Het college is voornemens deze vrijstelling te verlenen.

Ter inzage

Het ontwerp van het te nemen besluit, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt in verband met de nieuwe uniforme voorbereidingsprocedure met ingang van 20 oktober a.s. gedurende twee weken terinzage bij de Balie Ruimte. Tijdens deze periode kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

van het bestemmingsplan Babberich' met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het plaatsen van een tuinmuur op perceel Zwanenwaay 18 te Babberich. Het college is voornemens deze vrijstelling te verlenen.

Ter inzage
Het ontwerp van het te nemen besluit op deze aanvraag, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt in verband met de nieuwe uniforme voorbereidingsprocedure met ingang van 20 oktober a.s. gedurende zes weken terinzage bij de Balie Ruimte. Tijdens deze periode kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

WONINGWET

Ingekomen aanvraag lichte bouwvergunning week 39/2005:


* Dorpstraat 35, Babberich, vernieuwen van de voorgevel BL20050382

Ingekomen aanvraag lichte bouwvergunning week 40/2005:


* Anjerstraat 1, Zevenaar, uitbreiden van de woning en het herbouwen van de berging BL20050387;

* Potgieterstraat 2, Zevenaar, vergroten van de woning BL20050390;
* Grootmaat 31, Zevenaar, gedeeltelijk vergroten garage/berging Bl20050394

Ingekomen aanvraag lichte bouwvergunning week 41/2005:


* De Gasperistraat 24, Zevenaar, plaatsen van een schutting BL20050392;

* Diepenbrockstraat 40, Zevenaar, plaatsen van een carport BL20050396

Ingekomen aanvraag reguliere bouwvergunning (wijziging) week 41/2005:


* Mercurion 32 (kavel 7a), Zevenaar, bouwen van een kantoor BL20050391

Ingekomen aanvraag reguliere bouwvergunning week 41/2005:


* Transito 11, Babberich, geheel oprichten van een industrie-/kantoor- en winkelfunctie BR20050389

Ingekomen aanvraag gemeentelijke monumentenvergunning week 39/2005:
- Dorpstraat 35, Babberich, vernieuwen van de voorgevel MG20050006

Ingekomen aanvraag sloopvergunning week 40/2005:


* Molenstraat 4, Zevenaar, slopen van enkele gevelopeningen, aanbouw aan de linker zijgevel, enkele binnenmuren en wanden en plafonds SA200500031

Ingekomen aanvraag sloopvergunning week 41/2005:


* Noordeinde 51, Zevenaar, slopen gebouw kinderopvang SA20050032

Ter inzage
De ingekomen aanvragen liggen bij de balie Ruimte voor een ieder ter inzage. Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen wel hun zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Hierbij wordt opgemerkt dat een bouwvergunning moet worden verleend als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Nieuwe tarieven voor Angerlo soms voordelig, soms nadelig De herindeling Angerlo/Zevenaar heeft afstemming van alle belastingverordeningen met zich meegebracht.
De wet schrijft voor dat uiterlijk in 2007 de verordeningen voor het hele grondgebied van de nieuwe gemeente Zevenaar gelijk zijn. Al in 2004 waren de legesverordeningen van Angerlo en Zevenaar en dus ook de tarieven nagenoeg gelijk. Dit is voor 2005 gelijk met de herindeling ook voor de meeste andere verordeningen en tarieven gebeurd. Echter bijvoorbeeld nog niet voor de afvalstoffenheffing en het rioolafvoerrecht.
Het onderzoek naar de gewenste grondslag en de tarieven voor het rioolafvoerrecht vergt nog enige tijd zodat uniformering naar verwachting in 2007 volgt.

Per 1 januari 2006 wordt ook in Angerlo, Lathum en Giesbeek overgegaan op Diftar (gedifferentieerde tarieven afvalstoffenheffing) en wordt
-net als voor Babberich en Zevenaar- op basis van het werkelijk aantal ledigingen afgerekend.
Dit betekent dat de meeste Angerlose' huishoudens minder afvalstoffenheffing gaan betalen. Uitgaande van 29 à 30 ledigingen per jaar (het gemiddelde in Zevenaar) komt de aanslag voor een huishouden uit op ongeveer 200. Dit is 60 minder dan de huidige aanslag over 2005. Ook wanneer de duobak toch iedere week aan de weg wordt gezet, is de aanslag voor zo'n huishouden slechts iets hoger dan in 2005, ongeveer 12.

De vervuiler' betaalt
Bij het afstemmen van de tarieven is het uitgangspunt gehanteerd dat zoveel mogelijk betaald moet worden door degene die een dienst afneemt. Daarnaast moet het tarief kostendekkend zijn. Met andere woorden: de vervuiler' betaalt. Dit uitgangspunt werd al langer door de gemeente Zevenaar toegepast en heeft in het verleden soms tot forse aanpassing van de tarieven geleid. Dit geldt bijvoorbeeld voor de leges gebruiksvergunningen. De verscherpte taakstelling voor de gemeente heeft extra werkzaamheden met zich meegebracht. De kosten hiervan worden aan alle vergunninghouders doorberekend. Dus zowel de Angerlose' als Zevenaarse' bedrijven en instellingen worden hiermee geconfronteerd.

Gelijke behandeling
Voor de nieuwe gemeente Zevenaar moeten uniforme grondslagen en tarieven gaan gelden zodat alle huishoudens, bedrijven en instellingen gelijk worden behandeld. Dit betekent dat het soms ten opzichte van de oude situatie nadelig uitvalt (voorbeelden: ozb niet-woningen en gebruiksvergunningen Angerlo' en toeristenbelasting Zevenaar') en soms voordelig (voorbeelden: afvalstoffenheffing en ozb-woningen Angerlo' en kwijtschelding 1e hond Zevenaar').

RAADSVERGADERING
Agenda voor de openbare vergadering van de RAAD van de gemeente Zevenaar op WOENSDAG 26 oktober 2005 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur

Onderzoek geloofsbrieven en beëdiging van mevrouw L. De Neve A Vragenuur

Beantwoorden schriftelijke vragen

Mededelingen college

Lijst ingekomen stukken
B Onderwerpen

Notulen van de raadsvergadering van 28 september 2005

Begroting 2006

Welzijnsprogramma 2006

Keuze visies Zevenaar-Oost

Motie Ruimtelijke visie Heilige Huisjes en Zuiderlaan 2005

Plan van aanpak activiteitenplan Recreatie en Toerisme 2006-2010

Aanpassing Legesverordening

Fusie programmaraden

Beschikbaar stellen krediet t.b.v. baggeren van waterbodems 2006

Optimalisering verkeersgeleiding Doesburgseweg Zevenaar

Wijziging artikel 49 Wet op de Ruimtelijke Ordening inzake planschade

Voorbereidingsbesluit voor een gedeelte van het bedrijventerrein Hengelder

Voorbereidingsbesluit Reisenakker

Beschikbaar stellen krediet t.b.v. aankoop percelen in Zevenaar-Oost, Hengelder II B.V.

Verzoek om vergoeding van planschade als bedoeld in artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ingediend door de heer Beernink, Rugstreeppad 1 in Giesbeek

Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan Buitengebied Angerlo, Kruisstraat 4
NB: De Raadsvergadering van 9 november komt te vervallen

VERGADERING CLIENTENRAAD
Op woensdag 26 oktober 2005 vergadert de Cliëntenraad van de gemeente Zevenaar in het gemeentehuis. Deze vergadering is openbaar en begint om 13.30 uur.
De Cliëntenraad behartigt belangen van mensen met een uitkering in de gemeente Zevenaar door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Secretariaat: Bachstraat 114, 6904 HW Zevenaar, tel. 0316 - 528392

GROOT ONDERHOUD WEGEN
In week 44 (31 oktober 7 november) voert de gemeente groot onderhoud uit aan de asfaltverharding op kruispunt Platanenlaan/ Lentemorgen/Ringbaan Noord.

Van maandagochtend 31 oktober tot maandag 7 november is het kruispunt afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer Fiets- en voetgangersverkeer kan tijdens de werkzaamheden doorgang vinden, maar zal wel overlast ervaren van de werkzaamheden.
Gemotoriseerd verkeer van en naar de wijken Stegeslag, Mercurion en Lentemorgen II wordt omgeleid via de Spaansmaat.

REGIONAAL ORGAAN VERKEERSVEILIGHEID GELDERLAND
Fietsverlichting: gezien wòrden

In sommige gebieden voert nog niet de helft van de fietsers verlichting. Dat leidt tot ongeveer 20 doden en 400 zwaargewonden per jaar.

Wie niet gezien is, is weg

Over het algemeen blijken fietsers zich er wel degelijk van bewust als hun verlichting defect is of zelfs helemaal ontbreekt. Dat ze zich daar dan geen zorgen over maken, komt doordat ze redeneren: 'Ik kan hèm (de auto) zien dus hij kan mij ook zien.' Maar zelfs in een stad, met goede straatverlichting, klopt dat niet. Een fietser zonder licht valt weg tegen de achtergrond en wordt door de automobilist over het hoofd gezien. Tenzij die fietser in de koplampbundel van de auto verschijnt, maar dan is het meestal al te laat.

Fietsverlichting

De kwaliteit van fietsverlichting heeft lange tijd veel te wensen overgelaten. Dynamo's gaven het op, lampjes brandden door, en draden braken of raakten los. Eigenlijk geen wonder dus dat veel mensen zonder licht rijden, zeker als ze het nut ervan niet zo inzien.

Maar tegenwoordig is er aanmerkelijk betere en betrouwbaarder verlichting verkrijgbaar. Uitstekende adviezen daarover en tests zijn te vinden op www.fietsersbond.nl (klik op 'Vraagbaak > verlichting').

Controles en landelijke campagne

Goed werkende fietsverlichting is dus noodzaak, vooral om gezien te wòrden, en goede fietsverlichting is tegenwoordig ook te krijgen. Wie desondanks nog zonder licht op zijn fiets rijdt, loopt met het korten van de dagen een goede kans tegen de lamp te lopen: de politie let extra op fietsverlichting. Eén defecte lamp betekent 15 Euro boete; doen beide lichten het niet dan wordt het 25 Euro. Zit er geen rode reflector achterop de fiets dan betekent dat 20 Euro boete. Aparte boetebedragen gelden nog weer voor afwezige wielreflectie en reflectoren op de trappers. Bij elkaar zijn de boetes goed voor een prima verlichtingsuitrusting! Zie ook www.daarkunjemeethuiskomen.nl