Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

:: 17 Oct 2005

ROC de Leijgraag ondersteunt bedrijven bij innovatie en strategie

Ceres stelt Europese subsidie ter beschikking

Mkb-bedrijven uit de regio Noordoost Brabant kunnen voor strategievorming en innovatie voortaan terecht bij ROC de Leijgraaf. Steeds meer ontwikkelt het roc zich tot een kennisonderneming die meer biedt. Commercieel directeur René Savelsberg heeft het afgelopen jaar een netwerk opgebouwd van grote bedrijven en kenniscentra. Met subsidie van EU-instelling Ceres, provincie en gemeenten krijgen MKB-ondernemers bij De Leijgraaf de mogelijkheid te werken aan nieuwe concepten. Ze krijgen daarbij de ondersteuning van het kennisnetwerk. Savelsberg nodigt alle ondernemers uit om contact op te nemen.

Stratos
De toekenning was 23 augustus 2005. Savelsberg: "Voor het project Stratos zoeken we mkb-bedrijven die een vraag hebben over strategievorming. In groepjes van acht kunnen ze samen met twee coachende ondernemers van grote bedrijven aan de slag. Docenten van de ROC de Leijgraaf zijn hierbij aanwezig voor kennisondersteuning. Er kunnen meer groepen tegelijk starten."
Stratos past in de ambitie van ROC de Leijgraaf om het kenniscentrum te worden voor mkb-bedrijven in de regio Noordoost Brabant. Het roc wil een nieuwe kennistransfermethode in de regio introduceren gebaseerd op het principe 'groot helpt klein'. Ook zal het onderwijsaanbod beter aansluiten op vragen en wensen van het regionale bedrijfsleven.

Cijfers
De aanpak van Stratos is in West-Brabant succesvol geintroduseerd door NV REWIN. Het draait hier om 'lerende ondernemersnetwerken'. Coaches uit grote bedrijven komen hun kennis en ervaringen delen met mkb-ondernemers en hen begeleiden bij stategische keuzes. Stratos kost in totaal ruim een kwart miljoen euro. Hieraan draagt Ceres 75.000,- bij, de provincie Noord-Brabant en de gezamenlijke Ceresgemeenten elk 22.000,-. Verder dragen de bedrijven 81.600,- bij en Stichting ROC de Leijgraaf een halve euroton.

Innovatie
"Bij het tweede project Innofocus draait het vooral om innovatie. Elke ondernemer is hiermee constant bezig." vertelt Savelsberg. ROC de Leijgraaf teedt op als trekker en werkt nauw samen met partners als HAS Den Bosch, Syntens, United Brains. De laatste organisatie is de toegangspoort tot kennis van de Technische Universiteit Eindhoven, TNO en Fontys Hogescholen. "De doelstelling is om 50 projecten voor ontwikkeling en innovatie uit te voeren. Voor april 2006 willen we de eerste 15 gestart hebben. Bedrijven die willen innoveren kunnen zich vanaf nu aanmelden."

Versterken
Innofocus is een stimuleringsproject voor 'research en development' (R&D). Mkb-bedrijven en kennisinstellingen werken samen in concrete R&D-projecten die de concurrentiekracht van het bedrijfsleven versterken. De Ceresbijdrage dient om de instap voor het mkb laagdrempelig te houden. Dat moet een directe impuls voor het innovatief vermogen en de kennisintensiteit van het regionale bedrijfsleven opleveren. De doelstelling is om 50 R&D-samenwerkingen uit te voeren.

Miljoen
De totale kosten voor Innofocus zijn bijna 1,3 miljoen euro. Ceres draagt ruim 500.000,- bij, de gezamenlijke Ceresgemeenten 90.000,- en de provincie Noord-Brabant hetzelfde bedrag. De bedrijven en deelnemende kennisinstellingen dragen zelf ook substantieel bij, respectievelijk 240.000,- en bijna 340.000,-.

Regio
De gemeenten in het Ceres-gebied zijn Veghel, Uden, Schijndel, Bernheze, Boekel, Landerd, Mill, St. Anthonis en Boxmeer. ROC de Leijgraaf is druk bezig om beide projecten ook in de nadere gemeenten in Noordoost Brabant op te zetten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Front office van ROC de leijgraaf in Uden, tel (0413) 338606.