FNV

Provincie Brabant neemt BBA-chauffeurs in bescherming

Na een handtekeningenactie van BBA-chauffeurs heeft de provincie Brabant toegezegd de overgang van BBA-personeel naar Connexxion, Hermes en Arriva in goede banen te zullen leiden. "Ik ben dik tevreden met dit resultaat", zegt vakbondsbestuurder Leen van der List. "De gedeputeerde heeft tijdig ingezien dat de constructie die Arriva Touring TCR wil hanteren concurrentie op arbeidsvoorwaarden schept. De provincie ziet in dat dit nooit de uitkomst mag zijn van een aanbestedingstraject."

Volgend jaar zal een groot deel van het werkpakket van de BBA overgaan naar de nieuwe concessiehouders Connexxion, Hermes en Arriva. Onder de 1100 BBA-werknemers is grote onrust ontstaan nadat duidelijk werd dat Arriva een deel van de chauffeurs onder de slechtere taxi- en besloten busvervoer-cao wil laten vallen. Chauffeurs zouden er daardoor 20 procent op achteruit gaan.

De provincie heeft volgens Van der List zuivere politieke intenties heeft. "Het is goed dat ze met de werkgevers gaan praten om de kaalslag in arbeidsvoorwaarden bij de overgang van een concessie te voorkomen. Het personeel mag niet de dupe worden van marktwerking. We moeten voorkomen dat dit trucje dadelijk bij elke aanbesteding wordt ingezet."

Bijna duizend van de 1100 chauffeurs zetten 14 oktober hun handtekening onder de petitie. "De actiebereidheid is groot", zegt Van der List. "De provincie Brabant weet dat er in het hele land met argusogen naar deze overgang wordt gekeken. Men wil te allen tijde voorkomen dat de bussen stil komen te staan."

De provincie heeft toegezegd met de oude en nieuwe werkgever aan tafel te gaan om te praten over de voorwaarden waaronder het personeel bij de nieuwe concessiehouder aan het werk gaat. De vakbonden worden hierbij uitgenodigd. Ook zal FNV Bondgenoten samen met de provincie bij de overheid pleiten voor landelijke afspraken in de Wet Personenvervoer. Ten slotte zullen partijen zich sterk maken voor zogenoemd herenakkoord. Daarin moeten werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken maken over behoud van arbeidsvoorwaarden tijdens de overgang van een concessie.