Gemeente Appingedam

17-10-2005 persbericht begroting 2006

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad van Ap-pingedam een sluitende begroting 2006 aan. Alle bezuinigingstaakstellin-gen uit 2004 en 2005 zijn ingevuld behalve een bezuiniging op de organi-satie die was uitgesmeerd over de jaren 2005 en 2006.

De financiële meerjarenbegroting 2006 - 2009 sluit met de volgende posi-tieve saldi:
2006 - EUR 281 2007 - EUR 52.000 2008 - EUR 108.000 2009 - EUR 156.000

In de meerjarenbegroting zijn geen bezuinigingstaakstellingen meer opge-nomen.

Gemeentelijke belastingen en rechten
De gemeentelijke belastingaanslag gaat in 2006 voor bijna iedere burger omlaag.

De afvalstoffenheffing gaat met EUR 16 per jaar (-5%) naar beneden. Eénper-soonshuishoudens gaan EUR 282 betalen, meerpersoonshuishoudens EUR 307,20.

Het rioolrecht stijgt met EUR 2,60 per jaar (2,1%) naar EUR 125,60 per aan-sluiting

De tarieven Onroerende Zaakbelastingen stijgen met 1,5%

Door afschaffing van de Onroerende Zaakbelasting voor woninggebruikers wordt de lastenverlichting nog eens versterkt.
De bewoner van een gemiddelde huurwoning (WOZ-waarde EUR 100.000) betaalt per jaar EUR 160 minder aan gemeentelijke belastingen De eigenaar/bewoner van een gemiddelde twee-onder-één kapwoning (WOZ-waarde EUR 175.000) betaalt per jaar EUR 270 minder. De afschaffing van de OZB voor woninggebruikers wordt in 2006 vrijwel ge-heel door het rijk gecompenseerd. Voor latere jaren is rekening gehouden met de gemiste OZB-opbrengsten. De afbouw van de rijkscompensatie met on-geveer EUR 25.000 per jaar is nog niet in de meerjarenbegroting opgenomen.

De gemeentelijke leges worden meer kostendekkend gemaakt en over het al-gemeen verhoogd met 5%.
De begrafenisrechten worden met 10% verhoogd. Voorgesteld wordt voor de aanlegkosten van de begraafplaats en de directe kosten van begraven naar een kostendekkend tarief toe te groeien in 2010. De begrafenisrechten zullen daardoor ongeveer verdubbelen. Gelet op het openbare karakter blijven de onderhoudskosten van de begraafplaatsen (groenvoorzieningen en wegen en paden) ten laste van de algemene middelen komen.

Gemeentelijke aktiviteiten
De herstructurering van de woningvoorraad en de wijkvernieuwing in Op-wierde worden met kracht voortgezet. In 2006 ligt het zwaartepunt rond het nieuw te vormen centrum en de Georg van Saksenlaan. De verdere uitwerking van de ontwikkelingsvisie "Appingedam 2030" wordt doorgezet. In dit kader gaat in 2006 de herinrichting van de Wijkstraat

en kerkpleinen van start. Ook de bodemsanering en herontwikkeling van "De Tip" en "Overdiep" staan in de startblokken.

Op bedrijvenpark "Fivelpoort", dat in samenwerking met de gemeente Delf-zijl en Groningen Seaports wordt ontwikkeld, worden binnenkort de eerste bedrijven geopend.

De provincie Groningen maakt plannen voor verbetering van de verkeersvei-ligheid op en rond de N360. Voor een bijdrage in de verbetering van ge-vaarlijke kruisingen is een gemeentelijke bijdrage gereserveerd.

Voor verbetering van de woon- en leefomgeving worden diverse straten aan-gepakt. Meestal gebeurt dit in combinatie met rioolvervanging, inclusief afkoppeling van regenwater en groenaanleg. Voor 2006 staan de School-straat, Dijkstraat-Oost, Solwerderstraat-Oost, Ripperdastraat, Regentes-selaan en delen van de Koninginnelaan en Solwerderweg gepland. De in gang gezette werkzaamheden aan de Derk Boeremastraat, Karel Doormanstraat, Vrijheidslaan, Prins Hendrikstraat, Stedeveldlaan en Scharreweersterweg zullen in 2006 worden afgerond.

Er wordt groot onderhoud verricht aan de Solwerderbrug in de Jan Brons-weg.

Voor de vijvers op Ekenstein zijn baggerwerkzaamheden gepland, inclusief de aanleg van nieuwe walbeschoeiïng.

Voor verbetering van de onderwijshuisvesting is in de planperiode in to-taal EUR 3,7 mln. beschikbaar. De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek Brede School zullen duidelijkheid geven over de realisatiemogelijkheden.
Aan het Noorderpoort College worden mogelijkheden tot nieuwbouw bij Sportcentrum Eelwerd geboden waardoor diversiteit en kwaliteit van het voortgezet onderwijs behouden blijven.

De gemeente wil in samenwerking met alle betrokkenen inspelen op de moge-lijkheden van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Een ge-integreerde visie op wonen, zorg en welzijn moet de voorwaarden scheppen dat alle burgers levenslang met plezier, comfortabel, veilig en zo nodig verzorgd in Appingedam kunnen wonen.

Al met al grote uitdagingen voor bestuur en ambtelijk apparaat!

Appingedam, 13 oktober 2005.