Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuw beleidsdraaiboek MKZ


17 oktober 2005 -

Vandaag heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het nieuwe beleidsdraaiboek Mond- en Klauwzeer naar de Tweede Kamer gestuurd. In de periode tussen de uitgave van het vorige beleidsdraaiboek (december 2002) en nu zijn veel vorderingen gemaakt in de ontwikkeling van beleid voor bestrijding van de besmettelijke dierziekte MKZ. Belangrijkste ontwikkeling is dat vaccinatie als bestrijdingsinstrument ingezet kan worden.

De vaccinatiestrategie heeft diverse uitgangspunten. Tijdens de bestrijding van MKZ zullen zo min mogelijk gezonde dieren worden gedood en vernietigd. In de eerste 72 uur na een uitbraak mogen er geen transporten van of naar veehouderijbedrijven plaatsvinden (standstill). In deze periode wordt niet gevaccineerd. Besmette bedrijven, contactbedrijven en bedrijven binnen één kilometer rondom een besmet bedrijf worden in die periode geruimd. De minister van LNV beslist mede op advies van deskundigen of er na de standstill gevaccineerd wordt. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat gevaccineerde dieren niet worden geruimd.

In juni 2004 is een conceptversie van dit draaiboek gepubliceerd. Het nieuwe beleidsdraaiboek is ontstaan na de verwerking van de reacties uit diverse overleggen met belanghebbenden