Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 17 oktober 2005

Arrestatie van tientallen Hells Angels

In een gecoördineerde actie van de Nationale Recherche van het KLPD, regionale politiekorpsen en de inzet van alle arrestatieteams zijn vannacht 45 bestuursleden en leden van de Hells Angels aangehouden. Zes clubhuizen van de motorclub in Amsterdam, Haarlem, IJmuiden, Harlingen, Kampen en Rotterdam en 64 woonadressen zijn doorzocht. In het Belgische Neerpelt zijn op twee adressen doorzoekingen verricht.

Het vermoeden bestaat dat de Hells Angels zich schuldig maken aan geweld, bedreiging, afpersing, het bezit van en de handel in wapens en de handel in soft- en harddrugs.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op een granaatwerper met munitie, een vlammenwerper, twee handgranaten, een rookgranaat, slaghoedjes en een twintigtal handvuurwapens, waaronder een machinepistool. Daarnaast zijn computers, mobiele telefoons, grote hoeveelheden administratieve bescheiden, 70.000 euro en een aantal dure horloges in beslag genomen. Bovendien zijn zes weedplantages aangetroffen.

Onder leiding van het Landelijk Parket is in de zomer van 2003 het onderzoek naar criminele activiteiten van Hells Angels gestart. Aanleiding voor het onderzoek waren onder meer een rapport van Europol, informatie uit buitenlandse onderzoeken, de mogelijke betrokkenheid van Hells Angels bij liquidaties en verdwijningen en ook het algemeen publieke beeld dat Hells Angels onaantastbaar crimineel actief zijn.

Het onderzoek heeft inzicht gegeven in strafbare feiten die vermoedelijk zijn gepleegd door leden van de Hells Angels, waarbij zij gebruik maakten van de naam, reputatie en faciliteiten van de motorclub. Officieel is het doel van de Hells Angels het organiseren van activiteiten voor jongeren en motorliefhebbers.

Buitenlandse Hells Angels hebben verklaard dat zij wel crimineel actief moesten zijn om de kosten van het lidmaatschap van de club te kunnen dragen. Zij vervoerden bijvoorbeeld drugs en wapens. Ook zouden de meeste Hells Angels een vuurwapen in hun bezit hebben. De Nationale Recherche beschikt over fotos van een dodenwake bij een Hells Angel, waarbij de overledene ligt opgebaard met een automatisch wapen op de borst. Ook zijn er in het verleden in clubhuizen van de Hells Angels wapens aangetroffen.

Volgens een Duitse ex-Hells Angel kun je niet bij de motorclub horen als je een normaal inkomen hebt. "Of je wilt of niet, je wordt crimineel." Een voormalig lid van de motorclub Brothers Caribean op Curaçao heeft de Nationale Recherche verteld dat het lidmaatschap van de Hells Angels een dure aangelegenheid is. "Een Hells Angel leeft op grote voet. Als je daar niet aan meedoet hoor je er niet bij."

Uit het onderzoek blijkt dat zonder toestemming van de Hells Angels geen nieuwe motorclubs mogen worden opgericht. Wie aan de voorwaarden van de Hells Angels niet voldoet krijgt in sommige gevallen te maken met (bedreiging met) geweld. Het onderzoek heeft daarnaast licht geworpen op geweld, bedreiging en afpersing van Tattoo-shophouders. Uit angst durven slachtoffers vaak geen aangifte te doen.

Drugshandel en hennepkwekerijen

Uit het onderzoek is de betrokkenheid naar voren gekomen van Hells Angels bij internationale drugstransporten. Het gaat daarbij niet alleen om het importeren van verdovende middelen. Tijdens het onderzoek zijn bij verschillende Hells Angels hennepkwekerijen ontdekt. In Harlingen bleek een vrachtauto te zijn ingericht als hennepkwekerij. Ook in Amsterdam, Badhoevedorp en Watergang zijn door de politie drugsplantages aangetroffen.

In het onderzoek naar de dood van drie leden van de Nomads in Limburg in 2004 verklaarde een getuige over de betrokkenheid van Hells Angels bij de internationale handel in cocaïne. Onderzocht wordt de vermoedelijke betrokkenheid van Hells Angels bij de smokkel van drugs, waaronder de uitvoer van zowel softdrugs als cocaïne en grote hoeveelheden xtc met naar Engeland.

Door de Nationale Recherche wordt ook onderzoek gedaan naar de bedreiging en mishandeling van de televisiepresentatoren Barend en Van Dorp in 2000. Tijdens een live uitzending dwongen Hells Angels de presentatoren tot excuses voor uitlatingen die zij over de motorclub hadden gedaan. Van de mishandeling zijn video-opnamen gemaakt.

In het onderzoek wordt verder de gewelddadige dood van een drugshandelaar betrokken. Aan het onderzoeksdossier is tenslotte toegevoegd een geval van witwassen in 2004. Het gaat om een bedrag van 340.000 euro, vermoedelijk afkomstig uit de handel in drugs.

De aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld en worden door de Nationale Recherche verhoord over hun betrokkenheid bij de verschillende strafbare feiten. Het in beslag genomen materiaal wordt onderzocht op bewijzen voor deze misdrijven.

De Nationale Recherche doet een oproep aan getuigen van strafbare feiten waarbij Hells Angels zijn betrokken om zich te melden bij de politie of informatie eventueel anoniem telefonisch door te geven op het nummer 0800 7000 van de M-lijn (Meld Misdaad Anoniem).

Voor informatie: Wim de Bruin / Desirée Leppens